Националният съвет на БСП гласува решение за издигане кандидатурата на Сергей Станишев за председател на ПЕС.

Кандидатурата на Станишев бе подкрепена със 114 гласа, без против и въздържали се. Станишев благодари за доверието.
Това е важен политически момент и за БСП, и за мен лично, каза той. Лидерът на БСП посочи, че партията не е работила само в националния контекст и винаги е била активна на Балканите и в световен мащаб, но отбеляза, че е имало и трудни времена за БСП през 90-те години.

Станишев подчерта важността на избирането на Георги Първанов за президент през 2001 година, за да се преодолее това и партията да стане пълноправен член на интернационала, а през 2005 година – и член на ПЕС.

Кризата ще продължава да се задълбочава, ако не настъпят по-отчетливи промени", смята Сергей Станишев. Според него, кризата изисква много сериозна промяна в политиката. "За да бъде ПЕС възприета като алтернатива на консерваторите, трябва да покажем много по-отчетлива социална и лява политика", заяви той. Станишев посочи, че се надява, че заявената подкрепа от Националния съвет е искрена.

"Мой водещ приоритет са отговорностите ми пред БСП, моя основна цел – БСП да победи ГЕРБ на следващите избори, каза още Сергей Станишев.