Поради характера на работата като редактор на сайта ми се налага да получавам често материали за качване, в  които го има името на село Малки Искър.
Провокацията за този материал идва от това, че в много от случаите, дори в официални документи, името на селото  се изписва като МАЛЪК ИСКЪР – по името на реката, която преминава през него.
Името на това село, както е записано в регистъра с населените места в РБългария,  е МАЛКИ ИСКЪР. С подобно изписване на имената са реки и селища, като Черни Вит, Черни Осъм, Бели Осъм, Бели Искър и т.н.
Селото е образувано през 1963 година след сливането на двете съседни махали Лопенските ханове и Брусенски ханове, под името Брусенски ханове.
Пет години по-късно, през 1970 година  беше преименувано в село Малки Искър. Тъй като съм един от участниците в преименуването, си спомням, че това име дойде  съвсем лесно, тъй като през него тече реката Малък Искър.
Да се запише в регистрите като село МАЛКИ ИСКЪР се наложи прилагането на граматическата категория в българския книжовен език, по силата на която са образувани  имената на споменатите по-горе реки и селища.