Темата за изпадналите в беда берачи на боровинки в Швеция попадна в дневния ред на последното правителствено заседание.

Между 1 200 и 1 500 са българските граждани пристигнали без трудов договор в скандинавската страна, каза външният министър Николай Младенов по време на заседанието, стана ясно от стенограмата.

Българският първи дипломат смята, че трябва да се направи „максималното”, за да може те да бъдат върнати в България и съответно който е организирал или ги е подмамил, да понесе пълната наказателна отговорност.

По думите на Младенов вече функционира работна група с представители на Министерство на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика, която ще прецени как и по какъв начин да се помогне на тези хора, „които със сигурност не са отишли от добро в Швеция”, да се върнат в България.

Още 198 българите, които в отчаянието си се струпаха пред посолството в Стокхолм, отпътуваха в сряда вечерта за България с автобуси осигурени от шведска страна и платени от българска. Останалите са били настанени в пригодени за целта помещения на училище, намиращо се в близост до дипломатическата мисия.

По думите на Младенов необходими са максимални наказания за онези, които се занимават с трафик на хора. Както стана ясно българските берачи на плодове са били подмамени в Швеция от свой сънародник с обещания за надница и подслон, но са се озовали в палатков лагер в буквално в гората. Според външния министър шведската полиция е готова да координира разследването си с българската страна.

Вицепремиерът Симеон Дянков настоя помощта за завръщане на гастарбайтерите в България да е еднократна и припомни, че инцидент като този, с българи на гурбет без трудови договори, не е първият.

„От момента на постъпване на информацията от страна на Швеция ние сме предприели действия за установяване причините да се стигне до тази тежка ситуация,” отчете, както си му е редът, вътрешният министър Цветан Цветанов.

Естествено най-силно блесна с думите си премиерът Бойко Борисов, който призова „да се провери какви влакове има, какъв е най-евтиният транспорт, в краен случай, ако се наложи да ги прибираме”.

„Казвам в краен случай, защото човешката глупост минава всякакви граници на моменти,” заяви министър-председателят.

„Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората. Но да тръгнат и без договори, без нищо..., така или иначе, наши сънародници са,” призна премиерът и каза, че трябва да се намери „правилното сечение”, за да не възникне „проблем с шведските власти”.

„Те не са ни длъжни,” отбеляза премиерът и се закани това да не става прецедент.