Милка Манева остана съвсем близо до бронзовия олимпийски медал в турнира по вдигане на тежести в категория до 63 килограма.

 27-годишната родена в Смолян тежкоатлетка успя да събере двубой от 233 килограма, но остана на пета позиция, тъй като при последния си опит се провали в изтласкването на 134 килограма.

 Въпреки това Манева безспорно постигна най-големия успех до момента от българите в индивидуалните спортове на Олимпиадата и заслужава единствено овации за представянето си.

 Шампионка по безапелационен начин стана Мая Манеза от Казахстан с впечатляващ двубой от 245 килограма, а среброто остана за рускинята Светлана Царукаева. Бронзовият медал отива при канадката Кристин Жирар, която бе с постижение 235 килограма след двете движения - само 2 кг пред нашето момиче.

 Българката започна със 102 кг в изхвърлянето, което ѝ определи пето място във временното подреждане, като разликата межу нея и състезателките под нея бе чувствителна. Подобна бе картината и по време на изтласкването, защото първите 5 участнички записваха резултати, които определено не бяха от олимпийски ранг.

 В изтласкването се появи шанс за Милка Манева да атакува бронзовия медал в третия си опит, като за целта се нуждаеше от успех на 134 кг, за да изпревари в сбора си Шибел Шимшек, която се движеше трета за момента.

 Българката обаче не успя да пребори щангата и остана с 233 кг двубой, като имаше успешен опит на 131 кг в изтласкването. В последствие Кристин Жирар окупира последната призова позиция със 133 кг, което ѝ позволи да събере 336.