Треньорът на Ваня Стамболова Георги Димитров обвини организаторите за отпадането на лекоатлетката в бягането на 400 метра с препятствия. Българката се спъна в първото препятствие и не финишира. Димитров беше много краен, като заяви, че "реално тя няма бъдеще в спорта".

Какво е вашето обяснение за случилото се?

- Защото я изкараха на старт без да загрява, а за нея това е фатално.

Защо без да загрява?

- Защото ги изгониха навън, след като вече бяха излезли заради награждаването. Те стояха обездвижени и след това директно ги поставиха на старт. Според мен тя направи грешка, защото направи две препятствия. Тя като си дойде беше уморена и направи къса крачка. И друг път й се е случвало, но тогава атакува с другия крак и след това импровизира. Но тук стана фаталното. Това е изключителен гаф на организаторите, но за нас е голяма трагедия.

А беше ли се оправила?
- Беше се оправила, на загрявката показа супер резултати. Тя можеше да направи без проблеми първо бягане 54 секунди, тя и направи първи две препятствия си ги направи отлично. На нея винаги й трябват 5-6 минути за загрявка. Те не спазват правилника – извадиха ги, тръгна да прави първо препятствие, след което ги прибраха. Тя е най-дребна от останалите й при нея е решаващо да си улучи крачката. Иначе кракът сме го обезболили.

А защо са ги прибрали?
- За да няма човек на пистата, докато трае церемонията. Това е невероятен гаф на тия малоумници, които бяха забравили огън на средата и не знаеха, че ще пречи. Проблемът е, че не трябваше да прави загряващите препятствия след това и да чака и да стартира. Даже не ги представиха. Но като правиш гафа, ще удължиш и ще направиш толеранс и ще удължиш. Това малко камъче...

Това явно не беше нейната година...

- В интерес на истината тя беше подготвена за невероятни резултати. Зимата беше готова за световен рекорд, можеше да бяга за 49 секунди. Низ от случайности. През зимата я смачкаха на сериите на полуфиналите, избутаха я, на надкостницата още й седят белезите. Това й попречи да влезе в групата на финала. Цяла година сакътлъци, невероятно беше подготвена, но тук имаше и логично обяснение. Защото и друг път е имала такъв проблем, ако няма време да почине от загряващото пробягване. Тук тя тръгна по-късо, защото се върна на блокчетата уморена.

Ваня каза, че всичко е възможно, като например да смените дисциплината.
- Приказки. За мен реално тя няма бъдеще в спорта. При тези каръци може сега да има и скъсан мускул. На прасеца има сериозен проблем, сега като я дръпне нищо не личи, но довечера ще видим какво е положението. Може утре да сложи патерици. Нереално е да се мисли повече за нея. Къде повече да се подготвя – аз съм направил невъзможното, докарал съм я до такова ниво, до световни рекорди, а тя два пъти пада. Веднъж на 22 юни и втори път сега. Не че не мога да си го представя, имам логично обяснение, но низ от случайности, които ми идват много.

На мен още на миналата олимпиада ми беше тежко. Сега нито имам сили и желание да продължавам, особено знаете какви са условията в България и какви са условията – колко е тежко да се работи атлетика. Ето сега ви казвам – няма зимата къде да се готвим, има официален отказ от държавата да се прави ремонт на зала "Фестивална". Казва не ни интересува нито закрити зали, нито нищо. Да обикалям с колата из Европа – не се наемам да го правя. Тя е афектирана, но като премисли нещата трябва да си хваща пътя към Европа и да се оправя в живота.