Панкреатитът /възпаление на задстомашната жлеза/ е едно от най-коварните заболявания, което може да доведе до фатален край. То засяга предимно млади хора, но не подминава и старите. Според наблюдения  на лекари, напоследък случаите на панкреатит зачестяват. Каква е причината за това, потърсихме отговор от управителя на МБАЛ – Ботевград Филип Филев, който е коремен хирург.

До панкреатит при мъжете води честата употреба на алкохол. Причината за появата на заболяването при жените, имам предвид по-възрастните, е безконтролното приемане на медикаменти за облекчаване на болки в ставите и гръбначния стълб. Приемането на мазни храни също може да предизвика панкреатит.
Заболяването протича в три стадии. При първия се наблюдава изразен оток на задстомашната жлеза. Това е най-лекият стадий. Вторият стадий е хеморагичен, т.е. в жлезата има кръвонасядане. Третият, най-тежък стадий е некроза на жлезата. При него изходът е фатален. В цялата тази верига заболяването винаги може да бъде прекъснато. Ако се прекъсна на ниво оток, изходът е благоприятен, т.е пациентите оздравяват на 100%. За съжаление панкреатитът има рецидивен характер. С течение на времето се появява втората криза – панкретитът се превръща в хронично заболяване. Хормоните, които жлезата отделя и ферментите, които служат за разграждане на храната, са в недостатъчно количество.
Ако заболяването не се спре на фаза оток, то отива на фаза хеморагия – кръвонасядане. Загнои ли жлезата, се получава абсцес, съпроводен с висока температура, треска. При това състояние 50 на сто от болните имат шанс. При останалите 50% се явяват усложнения, които могат да доведат до смърт. Най-тежката прогноза, при която 9 от 10 души умират, е некроза на задстомашната жлеза.
При някои от случаите отокът и хеморагията могат да се развият за 24 часа и жлезата некрозира.
Остър панкреатит може да се развие от една чаша ледена вода, бира или друга напитка. Имал съм такива случаи в моята практика. Стомашната стена е допирна със задстомашната жлеза. Самата стомашна стена е много тънка – 3-6 мм, и когато пием ледена напитка, то тя охлажда и панкреаса. Рязката промяна води до срив, до кръвонасядане в жлезата. Една от теориите за възникване на панкреатита е именно съдовата генеза – настъпване на смущения в кръвоснабдяването.
При младите жени и мъже до панкреатит може да доведе и така наречената диетична грешка – консумация на тлъсти храни. Тук ще дам пример с едно младо момче, около 25-годишно, от Ботевград. В рамките на месец и половина три пъти го оперирах от некротичен панкреатит, причинен от прекомерна консумация на сланина и употреба на алкохол. В рамките на 48 часа той и негови приятели бяха изяли голямо количество сланина и бяха изпили голямо количество алкохол. Момчето постъпи в болница с остър пенкреатит. Взехме му кръв за изследване. Тя беше жълта, тъй като в нея имаше много липиди. Апаратите изписваха, че това не е кръв. Мазнините запушват малките съдове, а те самата жлеза. В случая няма кръвоснабдяване и жлезата „загива” веднага,
Много е важно каква храна приемаме. Никъде в Европа не се продават мазни баници или мекици, пържени в казан с мазнина, поръсени обилни с пудра захар.
Организмът ще ни каже „благодаря”, когато му доставим здравословна храна. Една здравословната закуска включва една-две филийки черен хляб, две-три тънки парчета шунка или плочка сирене, зеленчуци, плодове, чай.
Често пъти казваме, че ядем по-малко, а пълнеем. Това е така, защото храната, която приемаме, е нездравословна. Например две яйца по калории се равняват на една каруца със зеле, а три шоколадови бонбона – на две щайги с краставици и домати.
Ако човек има нужда от 1500 калории на денонощие, за правилното функциониране на неговия организъм, а той приеме 2000, то излишните 500 калории се превръщат в мастна тъкан. И обратно – ако имаме нужда от 2000 калории, а приемаме 1500, можем да разчитаме, че в края на седмицата загубените общо 3500 калории намаляваме от собственото си тегло.