България загуби битката за бронзовите медали в заключителния ден от олимпийския волейболен турнир. Националният тим не успя да вземе нова победа от Италия в рамките на надпреварата и след 1:3 (19:25, 25:23, 22:25, 21:25) „скуадра адзура" ликува с бронзовите отличия на Лондон 2012.


Италия стартира с унищожително преимущество в почти всички елементи на играта. В първия гейм скуадрата успя да отвори разлика от седем точки при 16:9, преди българските волейболисти да успеят да влязат в игрови ритъм. Постепенно, и с влизането на Владимир Николов, резултатността на лъвовете се подобри и те успяха да наваксат изоставането си. Догонването обаче не предотврати очакваното спечелване на гейма от страна на италианците (25:19).


Във втората част българите действаха далеч по-убедително. Първото прекъсване дойде при 8:5 в полза на България. Минималният аванс стоеше и след втората задължителна пауза. Италианците успяха да достигнат до равенството в заключителната част на гейма, но при геймбол за България, скуадрата допусна грешка с отиграването на атаката си и след четири докосвания до топката реферите приключиха частта в полза на българите.


И третият гейм стартира оптимистично за българския отбор. Волейболистите действаха добре в посрещането, и въпреки че сервисът продължаваше да куца, отново имахме сериозен аванс при 12:8. Италия постепенно изравни играта и достигна до обрат с 16:15 при втората пауза. Оттук насетне натрупващите се грешки от българската половина на терена улесниха максимално противника, който взе третата част с 25:22.