Учебните и детските заведения посрещнаха в пълна готовност новата учебна година. Това става ясно от Информацията за готовността на училищата на територията на община Ботевград, която е внесена за обсъждане и гласуване в Общинския съвет. В нея е посочено, че преди началото на новата учебна година ремонти съ извършени в: ОУ „Н.Й.Вапцаров” – ремонт на покрива на стойност 9449 лева; ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” – ремонт на физкултурен салон, спортни площадки, боядисване на коридори и санитарни възли – 26 000 лева; ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с. Скравена – частичен ремонт на стойност 782 лева; ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – Ботевград – ремонт на отоплителна инсталация на стойност 3302 лева; ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с. Липница – ремонт на тавана, ламиниран паркет и водосточни тръби – 6180 лева; ОУ „Васил Левски” – с. Новачене – нова канализация за отпадни води; ТПГ „Стамен Панчев” – ремонт и обновяване на две работилници; ПГТМ „Христо Ботев” – ремонт на физкултурен салон и учебен корпус, подмяна на отоплителна инсталация. В учебните заведения е обогатена материалната база с нови компютри, лаптопи, учебно-технически средства, чинове. Необходими са компютърни системи за административните нужди на повечето от детските заведения.
Детските заведения на територията на общината са 11 на брой – 4 целодневни и 7 обединени детски заведения. В тях се възпитават и подготвят общо 1207 деца. В подготвителните групи са обхванати 487 деца на 5- и 6-годишна възраст.
Общият брой на учениците в началото на учебната година е 3409. Първокласниците са 300 на брой.


В  ОУ "Васил Левски" са сформирани три спортни паралелки, съобщиха от ръководството на училището. Те са в 4,5 и 6-ти клас. Тази учебна година в ПМГ Акад.проф.д-р Асен Златаров” ще се обучават 422 ученици в 16 паралелки – 9 с чуждоезиков  и 7 с природо-математически профил. Успешно реализиран е план-приемът в ПГТМ „Христо Ботев”, където ще се обучават 566 ученици в 9 специалности. тази учебна година ще има  и една паралелка вечерно обучение. С 201 ученици стартира учебната година ТПГ „Стамен Панчев”. Те ще се обучават в три специалности.  В училището от тази година има и форма за задочно обучение. В нея са приети 150 ученици.