Законопроектът за висшето образование е лицемерен. Така направен, той не постига нищо, решава проблемите на парче.
Това заявиха на пресконференция собственици на заведения в Студентски град по повод готвените законови промени, които предвиждат въвеждане на вечерен час.
"Студентски град е обикновен квартал на столицата. Грешно е да се тълкува, че е кампус - не е и никога не е бил. В кв. "Студентски град" има много сгради частна собственост, текат реституционни процеси и няма как сградите да бъдат отчуждени за кампус. Текстовете в този законопроект са противоконституционни, тъй като се дискриминират жителите на квартала спрямо тези на останалите квартали в София. Хората тук са пълнолетни и с тези забрани и ограничения се нарушават правата им", посочиха те.
Управителят на клуб Мартин Михайлов посочи, че хората от гилдията също държат на безопасността. "Ние работим според законите, според разпоредбите на Столична община, и не смятаме, че трябва да бъдем ограничавани. Освен това, работим с лицензирани охранителни фирми", добави той. Според него, ако ограниченията бъдат приети, в междублоковите пространства в Студентски град ще стане доста по-опасно, отколкото досега.
Според друг собственик на заведение важен е въпросът, какво ще стане, ако заведенията затворят. Според него никой не може да спре младите хора да се забавляват, но при въвеждане на ограниченията купонът ще се пренесе в общежитията. По този начин нито тези, които искат да се забавляват, ще могат да го правят както трябва, нито тези които искат да учат, ще могат.
Собствениците на заведения поставиха и въпроса за охраната в студентските общежития. Според тях не може един портиер да отговаря за охраната на цял блок. Те са категорични, че ще започнат междусъседски войни и побоища, ако младите хора няма да има къде да отидат на заведение след полунощ, а се забавляват шумно по стаите. Собствениците на заведения са сигурни, че ако законовите промени бъдат приети, в Студентски град ще настане пълна анархия.