Движението на Меглена Кунава свика извънредна пресконференция на тема „Разграбването на общинските имоти в Ботевград”. Тя се проведе днес и в нея взеха участие Георги Киряков, член на НС на „Движение България на гражданите” и отговорник за Софийска област, Димитър Делчев, областен координатор за София област, Тома Биков, член на Националния съвет и на Комисията за граждански контрол срещу злоупотребите с власт, и Димитър Манолов, който в края на миналата седмица беше избран за координатор на партията на Меглена Кунева в Ботевград.


Пресконференцията откри Димитър Делчев. Той съобщи факти и данни за сделки с общински имоти, извадени от Службите по вписвания.
„През 2005 год. Министерството на отбраната прехвърля безвъзмездно 1192 декара военни имоти на община Ботевград. Според справките от Службите по вписвания голяма част от тези имоти в момента са собственост на частни лица. Това са Деспина Георгиева, съпруга на кмета на Ботевград, и Даниел Георгиев, който е син на кмета Георги Георгиев и народен представител от ГЕРБ. Интересен е пътят, по който имотите са стигнали до тези лица. Община Ботевград е продала имотите със заповед на кмета. Те са придобити от физически и юридически лица, близки до кмета и неговото семейство. Това са лица, които, по справки и данни от Регистъра на обществените поръчки, са печелили обществени поръчки на Община Ботевград, и то не веднъж. След това лицата, придобили имотите, са прехвърлили същите тези имоти на многократно по-ниски суми на Деспина Георгиева и Даниел Георгиев. Сумите са между шест и десет пъти по-ниски от тези, на които са придобити имотите. Тук изниква въпросът как са били компенсирани лицата, на които общината е продала имотите”, каза Димитър Делчев. Той обяви факти, които преди време бяха изнесени в национални медии. „През 2007 год. Милен Марков купува терен от общината срещу 82 170 лв. На 2 ноември същата година имотът е продаден на Деспина Донова за 29 500 лв. През 2009 год. Гачо Гачев, който в момента е управител на общинска фирма ВиК, плаща на общината 136 080 лв. за имот и по-късно го продава на десет пъти по-ниска цена на Деспина Георгиева. Най-интересната сделка на Даниел Георгиев датира от 17 юни 2008 год. Той купува 100 квадратни метра от апетитен имот за жилищно строителство само за 450 лева. Този имот също е бил собственост на общината. Това е само част от справката, с която разполагаме”, съобщи координаторът на „Движение България на гражданите” за Софийска област.


Георги Киряков изрази позицията на партията по изнесените факти: „Първо искаме да зададем въпроса, след като тези случаи, скандални по своята същност, са влезли в Комисията „Антимафия” в Народното събрание през юни 2012 год., защо до този момент няма данни за хода на проверката? Защо прокуратурата все още не се е самосезирала по тези случаи? Защо няма развитие по нито един от тези случаи? Защо кметът продължава да бъде кмет на Община Ботевград, а не е вече следствен – най-малкото? Има ли политически чадър, разпънат от страна на Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов? Защото това е кмет, издигнат от ГЕРБ през този мандат. Ако има, това означава, че са налице привилегировани хора, за които законите на тази държава не важат. Този кмет трябва да си даде сметка, че догодина ГЕРБ може и да не са управляваща партия, като се има предвид, че доверието към нея бележи срив. „Движение България на гражданите” в никакъв случай няма да толерира подобни случаи. В страната има закони и те трябва да се спазват от всички. Този кмет ще бъде разследван така, както трябва да бъде разследван, ако той наистина е извършил тези нарушения. А те са с данни за престъпления, ощетяващи гражданите, общината, бюджета.”.


„Това е типичен случай, който би трябвало да се разглежда от Комисията за граждански контрол срещу злоупотреби с власт. От пръв поглед се вижда, че става въпрос за източване на общината. Защото тези ниски цени, на които са продадени имотите, след това се компенсират, и то с общински пари. Нашата Комисия ще разгледа този случай много по-детайлно и ще пита защо до момента прокуратурата не се е самосезирала, защо вътрешният министър застава плътно зад гърба на настоящия кмет на Ботевград, след като тези информации бяха известни преди последните избори. Защо г-н Борисов и г-н Цветанов дойдоха тук и застанаха зад този човек? Това е двоен стандарт. Когато арестуват депутати от Монтана, са длъжни да се отнасят по същия начин и с кметовете си. В заключение искам да кажа, че няма да оставим този случай и ако след тази пресконференция има някакви последствия за наши членове в Ботевград, ние ще направим проблема национален, и дори европейски, защото имаме тези възможности. Затова г-н Борисов и г-н Цветанов да си стегнат хората в Ботевград. Ако са поели някакви ангажименти към този човек, да си ги оттеглят, защото не е нормално да има подобни случаи в една държава-член на Европейския съюз”, каза Тома Биков на пресконференцията с местните медии. 


Биков добави, че една трета от българските общини са в технически фалит. „При усвояване на еврофондове те пишат, например, че ремонтът на една улица струва един милион лева, но при проверка евронаблюдателите установяват, че реално ремонтът струва двеста хиляди лева. Прави се корекция в размер на 800 000 лева. Отпускат се 200 000 лева на общината, а за останалите, които вече са похарчени за комисионни, корупция и всякакви злоупотреби, казват: „Оправяйте се сами!”. Заради това една трета от българските общини, по-голяма част от които се управляват от кметове на ГЕРБ, са в неспасяемо положение”, аргументира се Биков.


Координаторът на „Движение България на гражданите” в Ботевград Димитър Манолов каза, че не бил запознат предварително с фактите, които се изнасят на пресконференцията. Той допълни, че присъства като журналист, а не като координатор на местната структура на партията. „Да не коментираме зад завесата и под сурдинка, както се казва. Всичко е публична тайна. Медийно е коментирано години наред и на национално, и на местно ниво. Така че, оттук нататък ние следваме една политика, която е малко по-различна спрямо политиката на другите политически формации”, подчерта Манолов.