Цената на хляба може да достигне и да надхвърли 2 лева, прогнозират зърнопроизводители. Причината, според тях, е както продължаващата суша, така и някои действия на правителството.
От новата реколта площите с пшеница или не са поникнали, или вече изсъхват, каза председателят на браншовата асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов пред БНТ.
Председателят на държавната комисия по стокови борси и тържища Едуард Стойчев заяви, от своя страна, че е противник на мрачното говорене и на апокалиптичните картини, които се рисуват. Това вреди на пазарната икономика. Има заплашителни индикации що се отнася до пролетниците, но има още 15-20 дни, в който ситуацията може да се промени, ако има дъжд, обясни той. Освен това никой не може да каже каква ще бъде реколтата в съседните държави и в света.
Поскъпването на хляба до 2 лева би могло да се случи при определени негативни условия - много лоша реколта у нас и в Черноморския регион, което ще ни накара да внасяме от далечни страни, но е прекалено рано това да се прогнозира, смята Стойчев.
Българският хляб ще продължи да бъде най-евтиният хранителен продукт на българския пазар, увериха преди десетина дни хлебопроизводители. Малко преди това Комисията за защита на конкуренцията изрази съмнения за картелно споразумение на зърнопроизводителите. За един месец от България са изнесени над 524 000 тонове пшеница за арабските страни.