На 20 октомври 2012 година вокалната група към НЧ с. Лопян с ръководител Пейо Пеев взе участие в ХІІІ фестивал на патриотичната песен „Сребърни чучулиги” и в Х фестивал на фронтовата песен „Альоша” в град София .
Фестивалите са посветени на 175 години от рождението на Васил Левски, 130 години от рождението на Георги Димитров, 135 години от началото на Руско-турската война,  95 години от ВОСР и 100 години от Балканската война.
Тази година бяха повече млади изпълнители, включително и деца. А сред публиката имаше и хора на преклонна възраст, сред които и бивши участници в отминали фестивали.
Гост на фестивалните дни бе обичаният Бисер Киров, когото публиката посрещна с много любов, пя заедно с него и го изпрати с овации.
След бурните аплодисменти, с които бе изпратена групата от Лопян, залата утихна при нежния и богат глас на Тинка Василева и македонската песен „Кажи, кажи, Ангьо мори”. Аплодисментите бяха най-вече за майстора на хоровото многогласно пеене Пейо Пеев. Песните, с които се представи групата са с такова изпълнение, чийто синхрон и звучене впечатли публиката и журито.
Групата и индивидуалните изпълнители бяха удостоени с дипломи и материални награди за участие. 
На сбогуване председателят на журито ст.н.с. д-р Михаил Букурещлиев лично поздрави самодейците и своя дългогодишен приятел – ръководителя Пейо Пеев, и им пожела здраве и творчески успехи!