ВМРО започва инициатива "Гласувай на 16", която предвижда право на вот да получат младежите на 16 години. Това обяви председателят на младежката организация на ВМРО Слави Георгиев.

България е сред най-застаряващите страни в Европа и затова включването на 16-годишните в политическия живот ще ги направи по-ангажирани за бъдещето им и ще ги стимулира да останат в страната, обясни Георгиев.

Той допълни, че младите хора вече съзряват много по-рано и на 16 години вече работят, а възможността да гласуват ще е мотивиращо за тях, тъй като ще могат да определят бъдещето си.

Ако се въведе идеята, политическите партии ще обърнат повече внимание на младите хора, тъй като сега партиите не се интересуват от хората до 30 години, смятат от ВМРО.

Партията ще включи предложението си в общ законопроект за промяна на избирателните закони, който ще внесат в парламента в началото на септември.

Освен правото на вот за 16-годишните в проекта ще бъде предвидено задължително гласуване, образователен ценз за участие в изборите, както и отпадане на деня за размисъл.