ВМРО, Земеделският народен съюз (ЗНС) и „Лидер” подписаха политическо споразумение за създаването на нов политически субект, наречен „Движение напред”. Подписването стана в НДК в присъствието на повече от 5000 симпатизанти, членове на трите партии.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, Стефан Личев, председател на ЗНС, и Кънчо Филипов, председател на „Лидер” стиснаха ръцете си и обещаха, че ще работят затова България да тръгне напред. И тримата лидери бяха категорични, че страната ни сега не върви в правилната посока.

Красимир Каракачанов подчерта, че партиите трябва да служат на България, а не България да обслужва партийни интереси. По думите му вече 19 години политиците разделят страната ни вместо да я обединяват.

От своя страна, председателят на ЗНС, Стефан Личев посочи, че движението трябва да има един девиз и той е за мир, хляб и свобода. Той подчерта още, че страната ни трябва да заема достойно място в ЕС, а не да присъства само като територия.

Не по-малко емоционално бе и изказването на председателя на „Лидер” Кънчо Филипов. Той заяви, че „Движение напред” е политически субект, който може да се характеризира само с две думи „фактор на стабилност”.

Към всички присъстващи в залата се обърна и един от основателите на Лидер Христо Ковачки, който връчи на трите партии проект за Дунавско-черноморско икономическо сътрудничество.

„Движение напред” представи и своята управленска програма, която се състои от десет точки и е под надслов „Тръгваме напред”.