В навечерието на 15 ноември, обявен за Световен ден без тютюнев дим, учениците от пети „в” клас, с класен ръководител Детелина Кунчева, се срещнаха с д-р Милчо Чипев - пулмолог и фтизиатър. Срещата бе организирана от фелдшера на учебното заведение Даниела Василева.
Д-р Чипев разказа на децата за вредата от тютюнопушенето и им даде ценни съвети за здравословен начин на живот. Той ги призова да мотивират своите родители и близки, които пушат, да откажат цигарите. Д-р Чипев показа на учениците рентгенови снимки на бял дроб на непушач и на пушач. Лекарят напомни, че тютюнопушенето е причина за различни тежки заболявания и най-разпространените сред тях са рак на белия дроб и на главата на панкреаса. 
„Два пъти се опитвах да откажа цигарите. Първият път беше за кратко, но вторият е успешен. От година и половина не пуша и се чувствам добре”, сподели с децата д-р Чипев.
Петокласниците проявиха интерес към темата. Те атакуваха лекаря-специалист със следните въпроси: "Защо не се забрани производството на цигари, след като е вредното за здравето?"; „Тате иска да откаже цигарите и смята да си купи електронна цигара. Тя ще му помогне ли?"; „Посочете конкретно какви заболявания може да предизвика тютюнопушенето?"; „Ако често стоя в стая, задимена от цигарен дим, мога ли да се разболея?”.
В края на урока по здраве фелдшер Даниела Василева раздаде на учениците листчета, на които трябваше да нарисуват човечета и да ги залепят на табла, на които е обозначено, че: един от двамата родителите пуши; двамата родители пушат; нито от един от родителите не пуши. Само шест усмихнати човечета бяха поставени на последното табло.
На Урока по здраве присъстваше д-р Андреева от Регионална здравна инспекция – София област. Тя предостави на всеки ученик брошура „Тютюнопушене или здраве – изберете сами”, полезна и за подрастващите, и за техните родители. 

По повод Световния ден без цигарен дим учениците от ОУ "Н.Й.Вапцаров" подредиха изложба на рисунки по темата.