Българския лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор в здравеопазването за 2013 година с огромно мнозинство на събора на "белите престилки". Това изправя сектора пред хаос. По закон, ако лекарите, НЗОК или здравното министерство не се разберат, в сила остава предишния рамков договор. В него е записано, че МЗ плаща ваксините от задължителния имунизационен календар, ин витро процедурите и интензивното лечение. Това ставаше със 100 млн.лв., които касата превеждаше на ведомството, пише "Преса".

След като Конституционния съд реши, че този трансфер е незаконен, управляващите прехвърлиха отговорността за тази дейност на касата за следващата година. Без подписването на договора обаче това не може да стане и така от 1 януари няма кой да плаща за ваксините на децата, ин витро процедурите на жени с репродуктивни проблеми, както и за интензивното лечение на тежкоболни и пострадалите в катастрофи, пише изданието.

От МЗ и НЗОК обявиха, че до дни ще излязат със становище по проблема, но и двете ведомства са с вързани ръце. За да не останат малчуганите без задължителните имунизации, а болните на улицата, управляващите трябва да актуализират вече приетия бюджет за догодина, като отпуснат поне 100 млн. лева на здравното министерство. Другият вариант е да се промени Закона за здравното осигуряване и да изключат БЛС от договорния процес.