Демокрацията е уважение към институциите, към правовия ред, демокрацията е уважението към мнението и гласа на гражданите, съобщи от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Ние сме народни представители, но в един парламент, който е стигнал дъното в своето доверие. Освен отговорността на мнозинството, много сериозна отговорност за това състояние носи  лично и министър - председателят", поясни социалистът.

"По важни въпроси в държавата е задължително премиерът да търси подкрепа от парламента, да изразява своите позиции по дадени въпроси. Винаги сме заявявали, че е скандално отсъствието на Бойко Борисов от вотове на недоверие, от обсъждането на бюджета. Не случайно през следващата седмица в Европарламента ще има дискусия за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в Р. България", каза Станишев и добави: "Срамна работа!".

"Темите, засегнати от другите депутати от Коалиция за България показват системното неглижиране от страна на Борисов към парламента", поясни още социалистът.

Станишев не пропусна и темата за първия референдум у нас: "В неделя се проведе първият в историята на България демократичен референдум, предизвикан от самите граждани, а не наложен от властта, която и да е тя. И каква беше реакцията на г-н Борисов към пряката демокрация - не го интересува. Него го интересуват мачове в чужди страни и с чужди играчи. Той заяви - каквото и да кажат хората, ние ще си направим това, което сме си решили. Това е опасно за българската държава, за демокрацията в страната ни", каза лидерът на БСП. "Какво видяхме като отношение на властта към референдума - видяхме страх пред свободната воля на българските граждани, защото за разлика от много избори, референдумът беше свободен. Близо 62% от гласувалите казаха "да" на развитието на ядрената енергетика, на което властта реагира с кризисен ПР. Борисов обаче отиде набързо в Сопот и се прегърна с работниците.  Какво видяхме още - падащи глави на министри и ръководители на агенции. Сега се реагира така, за да се отвлече вниманието от първата лична загуба на Борисов", поясни още Сергей Станишев.

Той се обърна към управляващите и каза: "Така държава не се управлява. Който пренебрегва демокрацията, ще получи наказание на изборите през юли месец".