Обсъждането на Бюджет 2013 започна с експозе на кмета на Община Ботевград Георги Георгиев. Той каза, че бюджетът е формиран от държавна субсидия, собствени приходи на общината – данъци, такси, продажби да общинска собственост, и от средства по европейски програми. Кметът поясни, че общината е обявила за продажба имоти за над 15 000 000 лева, но в бюджета са заложени само 2 000 000 лева.


„За изпълнение на около 80-90% от инвестиционната програма общината има подписани договори за финансиране на проекти към европейски програми. Поставили сме си за цел да привлечем допълнително средства по Програмата за развитие на селските райони към Министерството на земеделието и храните, необходими за развитие на селата, и по така наречения Доверителен фонд – за ремонт на училища и детски градини. И тази година общината ще осигури около 1 100 000 лева за социални дейности. Преходният остатък от миналата година, които е в размер 1 098 000 лева, ще се използва за инвестиции. Общината вече е превела на болницата 50 000 лева за закупуване на лапароскопска апаратура за безкръвни операции”, каза Георги Георгиев. Той изброи какви дейности се предвиждат във всяко населено място и посочи какъв е размерът на средствата за тяхното осъществяване. „Може да не сме изготвили идеалния бюджет, но смея да твърдя, че той е съобразен с потребностите на жителите на Общината”, подчерта градоначалникът.


По време на обсъждането въпроси зададоха съветниците Яница Иванова, д-р Веселка Златева и Иван Гавалюгов.


На въпросите на Яница Иванов – „на какво се дължи спада в събираемостта на таксите за детски ясли и докога ще се увеличават задълженията на наемателите на общински жилища”, кметът Георгиев отговори: „Не си плащат сметките, но общината не се е отказала да си търси парите.”.


В отговор на въпросите на д-р Златева – „защо не са предвидени средства за рехабилитация на градския парк и целесъобразно ли е да се предвиждат 50 000 лева за нова детска градина в ОУ „Васил Левски”, след като раждаемостта намалява и само на 300 метра в северна и източна посока от училището има други детски градини”, Георги Георгиев заяви: „Градският парк е в много добро състояние. През миналата година ние подновихме осветлението и ремонтирахме пейките. Предвидили сме паркът да бъде изцяло преобразен. Това ще стане по проект, с който ще кандидатстваме за европейски пари. Що се отнася до детската градина – децата в Ботевград не намаляват. В момента детските градини в града работят на пълен капацитет. Така че с пускането на новата детска градина ще разтоварим малко останалите детски заведения.”.


Иван Гавалюгов попита как ще бъдат разпределени средствата, които са в размер на 150 000 лева, за спорта в Общината. Той поиска да се конкретизира каква част от резерва във функция „Оразование”, който е 3% - 154 046 лева, ще отива за издръжка на спортните центрове „Балкан” и „Васил Левски” и каква част ще се разходва за масов спорт на децата. Като допълнение Иван Гавалюгов изрази мнение, че проектът за ремонт на четирите баскетболни площадки е лошо реализиран. Той даде пример с неподходящата асфалтова настилка на игрищата и с ринговете и кошовете, които също не отговарят на изискванията.  
Съветникът предложи в бюджета да се предвидят средства за изплащане на обезщетения на пенсионирани служители от общинските бюджетни структури.


Кметът поясни, че до 100 000 лева са предвидени за баскетболния клуб, а останалите средства са за подпомагане на детско-юношеската школа по басктетбол и другите спортове.  „Що се отнася до издръжката на двата комплекса, то те ще се издържат от средствата за образование, които общината има право да отдели. Преди години ние взехме едно решение, че всяка година ще се заделят средства от тези, които са предвидените за образование, защото центровете се използват предимно от ученици”, отговори Георги Георгиев. По въпроса за ремонта на баскетболните площадки, градоначалникът заяви: „В проекта така е заложено. Вероятно това не е най-съвършената технология, но сме се съобразили с размера на отпуснатите средства. Тези проекти са нож с две остриета, защото чиновниците в държавата се чудят какви недостатъци да открият, за да ни удържат от парите.”.


В отговор на предложението за изплащане от обезщетения, кметът каза: „В Кодекса на труда пише – „…те имат право”, ние не им отнемаме правото, но аз няма къде да бръкна, за да осигуря такива средства. Ако някога общината забогатее, и това ще го решаваме. Ако работниците и служителите работят в търговско дружество, то си решава дали да им изплаща обезщетения, ако работят в бюджетна сфера – общината не разполага с такива средства към момента.”.   
  
Положително мнение за Бюджет 2013 г. изразиха Маргарита Кирова, Данчо Йорданов и Цеца Христова.


Бюджетът на Общината за тази година бе подкрепен от 25 съветници, Христо Якимов гласува „против”,  д-р Златева, д-р Горгачева и Цветелин Цветков се въздържаха.


През настоящата година в общинската хазна се очаква да постъпят приходи от централния бюджет в размер на 10 954 623 лева. 1 098 013 лева е размерът на преходния остатък от миналата година.


Общият размер на заложените приходи с общински характер е 6 595 850 лева, от които: имуществени данъци – 1 255 000 лева; приходи и доходи от собственост – 549 000 лева; общински такси – 2 733 850 лева; глоби и административни наказания – 8000 лева; други неданъчни приходи  – 50 000 лева; приходи от продажба на имущество – 2 000 000 лева.


Разпределението на разходите е както следва: заплати и възнаграждения на персонала, нает по трудови правоотношения – 6 521 486 лв.; други възнаграждения и плащания за персонала – 247 954 лева; осигурителни вноски – 1 130 932 лева; текуща издръжка – 6 539 536 лева; социални разходи и стипендии – 630 400 лева; придобиване на нефинансови активи – 3 424 132 лева; резерв за непредвидени и неотложни разходи – 154 046 лева.


За изпълнение на Инвестиционната програма за тази година общината ще осигури 33 647 911 лева, от които: 729 200 лв. – целева субсидия; 1 633 603 лв. – финансиране с приходи от продажби на общински нефинансови активи; 8 903 521 лв. – финансиране по ПУДООС, фонд „Козлодуй” и други; 15 508 630 лева - финансиране по европейски програми; 770 629 лева съфинансиране от общината по европейски програми; 6 102 328 лева – друго финансиране.