Наемните цени са фиксирани в зависимост от категорията на земята. Към момента в Община Ботевград годишният наем за един декар земя - трета категория, бе 15 лева, четвърта – 14 лв., пета – 13 лв., шеста – 12 лв., седма – 11 лв., осма – 10 лв., девета – 9 лв.;  десета и пътища – 8 лв. На днешното заседание ОбС подкрепи предложението на кмета за намаляване на наемните цени на пасища и мери с 50 на сто. Георги Георгиев се мотивира, че има проявен интерес към земеделската земя в землището на Литаково, но определената наемна цена е висока в сравнение с други общини.
В хода на обсъждането съветникът Цветан Цолов изрази мнение, че не е логично да се пристъпва към намаляване на наемните цени на земеделските земи, след като субсидиите за декар обработваема площ нарастват. Яница Шопова призова колегите си да гласуват за намаляване на цените, тъй като има информация, че „разходите за обработване на земята и субсидиите са на кантар”. „По-добре да гласуваме, за да влезе някой лев в общината, отколкото да не получи нищо”, каза тя. „Земята трябва де се обработва от хора с възможности, тъй като всички знаем, че субсидиите идват със закъснение. Никой не иска да работи на загуба. Нека не ощетяваме хората от общината”, добави Цветан Миньовски.
„За” предложението на вносителя гласуваха 21 съветници, против бяха двама – Иван Гавалюгов и Цветан Цолов.
„Гласувах против, защото не съм убеден в положителния финансов ефект за общината от намаляването с 50% на наемните цени”, обясни отрицателния си вот Иван Гавалюгов.
Георги Георгиев подчерта, че земеделските земи са пустеещи, но ако се намалят наемните цени, общината ще може да осигури приходи от тях.
През миналата година Община Ботевград е сключела 4 договора за наем на земеделска земя, по които са постъпили 14 497 лева.