Днес е международния ден на ромите. На тази дата през 1971 година в Лондон се провежда първият ромски конгрес, с цел обединението и систематизирането на международното ромско движение, както и привличането на световната общност. Тогава е избрано и знаме, изобразяващо синьото небе, зелената земя и червеното колело - символ на постоянното движение. 

От 11.30 часа, по случай Международния ден на ромите, в ромския квартал в Ботевград председателят на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев и кметът на община Ботевград Георги Георгиев ще открият първата в България плоча в памет на ромите жертви на Холокоста. В тази връзка лидерът на ромите в България благодари лично на кмета в предаването "Тази сутрин" на БТВ за пълната подкрепа на тази инициатива, както и за перфектното отношение към ромското малцинство  в нашата община от страна на общинското ръководство. Цветелин Кънчев нарече  Георги Георгиев" железен кмет ".

Фейм Кардс решиха да поздравяват ромите с безплатна картичка ( на снимката ) по случай Международния ден на ромите 8 април. На лицето на картичката е изписана думата "baxtalo", която в превод от ромски означава щастие, а на гърба ромският химн - Джелем Джелем. Има информация за възникването на празника и неговата символика.