Американците съставиха класация Топ 10 на най-важните космически постижения на бившия СССР и на Русия. Това съобщи "Взгляд", като се позова на сайта Space.com.

Удивително е, че въпреки грандиозните успехи на НАСА, подобна класация за САЩ все още не е правена, изтъква руският вестник.

На първо място в класацията на американските специалисти е поставено изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята "Спутник-1" /1957 г. - бел. ред./, с което фактически започва практическата космонавтика. / Първият спътник на САЩ е "Експлорър 1", изстрелян през 1958 г. - бел.ред/

На втора позиция е полетът на Юрий Гагарин - на първия човек в Космоса.

Въпреки успешната си програма за пилотирани полети до Луната, американците отдават приоритет на СССР в изследването на естествения спътник на Земята: на трето място е мисията на междупланетната станция "Луна-2", осъществена на 14 септември 1959 г. /"Луна-2" е апарат, изстрелян от СССР по програмата Луна с цел изследване на естествения спътник на Земята. Апаратът става първият обект с човешки произход на повърхността на друго небесно тяло след сблъсъка си с повърхността на Луната в областта Маре Серенитатис (Mare Serenitatis) в близост до кратерите Аристид, Архимед и Автолик. - бел. ред./

На четвърта позиция е създаването на постоянни обитаеми орбитални станции от типа "Салют". /"Салют-1" е първата орбитална станция "Салют" и е първата създадена от човек космическа станция. Изстреляна е на 19 април 1971 г. -бел. ред./

Сред големите успехи е поставена и съветската програма за Венера (пето място).
На шеста позиция са успехите на Русия в развитието на космическия туризъм.

Не е пропуснат приоритетът на СССР в международното космическо сътрудничество - съвместният космически полет "Союз-Аполо".

Отбелязано е създаването на космическата система за многократно ползване "Енергия -Буран".

Американските експерти отбелязват, че провалът на програмата за совалката не омаловажава достойнствата на заложените в нея идеи. Някои решения изпреварват аналогичните, използвани на американските совалки.

Удивително е, че в полезрението на съставителите на класацията не е попаднало първото излизане на човек в Космоса, без което биха били невъзможни разходките по лунната повърхност, строителството на орбитална станция.

Специално е спомената обаче руската програма за моделиране на пилотирана експедиция до Червената планета "Марс-500", заела 10-о място.

Според руското издание специалистите на НАСА също имат много поводи за гордост. Те могат да се похвалят с великолепното изпълнение на лунната програма, със създаването на космическа транспортна система за многократно ползване /совалките/ Space Shuttle.

Повод за гордост в САЩ са изследванията на Марс с помощта на марсоходите, експедициите до далечни планети в Слънчевата система, апаратът "Пионер 10" /Pioneer 10/, изстрелян на 2 март 1972 г. Той е единствен ръкотворен обект, намиращ се отвъд нейните предели, ако не се броят хипотетичните космически кораби на извънземните. /"Пионер 10" е първият апарат, напуснал пределите на Слънчевата система на 13 юни 1983 година, когато преминава край най-отдалечената планета. Той ще пътува през Галактиката милиарди години - бел. ред./

Несъмнени са приоритетите на САЩ и в извънатмосферната астрономия. С помощта на космическия телескоп "Хъбъл" са открити над 100 екстрасоларни планети, а обсерваторията "Чандра", която работи в рентгеновия диапазон, за пръв път позволи да се регистрира съществуването на черни дупки с метода на прякото наблюдение.

По принцип американските средства за информация за по-голяма обективност публикуват успоредно втора класация, а това означава, че скоро трябва да се появи аналогичен списък за САЩ.

Любопитно ще бъде да се сравни рейтингът на руските с този с американските постижения от гледна точка на американските специалисти, пише в заключение в. "Взгляд"