За втора поредна година ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” отбелязва Международния ден на числото Пи. Идеята е на математиците в учебното заведение. По този повод във фоайето на училището бе открита изложба на лакомства с тематична глазура.
 
Даниела Колева, директор на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”, благодари на всички ученици, които участват в изложбата. Тя отбеляза, че голям интерес тази година има от страна на по-малките възпитаници на училището.


„Всичко около нас е математика. Тя не попада сред обичаните предмети в училище, но трябва да се учи. Ние я превръщаме в едно забавление с вкус, цвят и аромат”, каза директорът на ПМГ. Даниела Колева даде думата на Йотка Йотова, която връчи грамоти на учениците, представили най-оригинални кулинарни изкушения. Сред тях са Весела Хичева – 12-ти клас, Силвия Иковска – 6-ти клас, Красимира Крилатска и Станислава Михайлова от 8-ми клас, Галя Диланова – 6-ти клас и други.


Празникът на числото Пи продължи с компютърна презентация по темата, изготвена от Даниел Петров.
 


Числото Пи е трансцедентна и ирационална константа, което означава, че е безкрайна, непериодична десетична дроб. Геометричното й представяне е отношението на дължината на окръжността към нейния диаметър. Самият знак на тази константа е известен от 1706 год., но популярност добива някъде около 1737 год., когато се въвежда от швейцарския математик Ойлер. От 1986-1987 год. американците забелязали, че първите три цифри на тази константа или число икона, както те я наричат, съвпада с днешната дата /3-ти месец, 14 ден/. Така този ден започва да се отбелязва като празник на числото Пи. Може би решаващ се оказва и фактът, че и Айнщайн е роден на 14 март. Празникът се отбелязва с различни инициативи в целия свят. Една от тях е да се цитират максимален брой цифри. Открити са около 2.7 трилиона цифри след десетичната запетая на това число и с помощта на компютрите продължават откритията на нови цифри.