Интернет порталът Yahoo е близо до споразумение за оперативно сливане с един от своите конкуренти AOL, който е притежание на медийния конгломерат "Тайм Уорнър", съобщи агенция "Блумбърг", цитирайки анонимен източник близък до сделката.

Ако тя се осъществи, Yahoo ще придобие контрол върху AOL и ще получи свежа инвестиция от "Тайм Уорнър", като в замяна ще остави на сегашния собственик на AOL 20% от акциите в новия джойнт венчър.

Източникът, поискал анонимност заради непубличния характер на водените преговори, казал още, че след евентуална сделка Yahoo ще разполага с достатъчно средства, за да изкупи обратно свои акции на стойност милиарди долари. Това ще помогне на портала да увеличи натиска върху кандидат-купувача си Microsoft.

Софтуерният гигант предложи да купи Yahoo за 44,6 млрд. долара, но ръководството на втората по големина в света Интернет търсачка засега отказва да се съгласи на споразумение на тази цена. От Yahoo смятат, че предложените от Microsoft пари са малко и подценяват истинската им стойност.

При положение че изкупят обратно част от собствения си капитал, в Yahoo ще бъдат на по-добри позиции спрямо Microsoft и ще могат по-уверено да настояват за по-апетитно предложение.

Миналата седмица от компанията на Бил Гейтс заплашиха, че ако офертата им не бъде приета, те ще използват част от акционерите, за да влязат в борда на директорите на Yahoo и да наложат сделка, но при по-ниска цена.