За работата на елразпределителните дружества - за срива на потребление на еленергия в България, а енергопроизводителите работят с намален капацитет говори на пресконференция, която можете да гледате тук, председателят на БСП Сергей Станишев.

Управлението на ГЕРБ доведе не само до дебалансиране на енергетиката, а до нейния тотален срив. Конкретно министрите не са упражнявали своите права и задължения

Защов продължение на 3,5 години не поискаха от ЕРП-тата своя 33-процентв дял от 20 млн. лв. България загуби 200 милиона евро. Чий интерес е защитавал Митко Каратиста?, попита той. По думите му Бойко Борисов, който е обявил, че подслушва министрите си, не е имало как да не знае за тези нередности.

За държавните производители таксата "пренос" беше увеличена двойно и направи българската енергетика, която винаги е изнасяла, неправоспособна.

Еленергията не е като краставиците, които могат да бъдат произвеждани и складирани. През зимата мощностите обикновено не ни стигат. Системата има нужда от резерви, за да може да покрие пиковата мощност, заяви Явор Куюмджиев. Производстото е спаднало до 2 хиляди мегавата, енергетиката е доведена до ръба на катастрофата заради управлението на ГЕРБ.

Според него трябва да се променят няколко неща: да се намали от 33 на 18 лева таксата "пренос".