Нашата извънредна пресконференция е свързана с данните, изнесени от прокуратурата във връзка със сигналите за подслушване от страна за МВР. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресонференция, която можете да гледате тук. Данните са красноречиви, те са шокиращи, заяви той.

Искрено разчитах, че сигналът ми към главния прокурор няма да се потвърди, каза Станишев. По думите му от информацията, изнесена от прокуратурата, са очевидни няколко неща: че е имало злоупотреба от страна на МВР с техниката, с която разполагат, т.е. става дума за незаконно подслушване. "Това не е просто злоупотреба със служебно положение, а е нещо, превърнато от Цветан Цветанов в практика, в система със злоупотреба с власт. Това подкопава демократизма в България, в никоя друга страна в Европа това е недопустимо", заяви председателят на БСП.

По думите му има и опити да има осуетена проверката на МВР и това само по себе си е показателно за тактиките на полицията. Според Станишев Цветан Цветанов трябва да излезе от политиката, както сам е обещал. Той трябва да излезе от листите на ГЕРБ, за да не възпрепятства правосъдието.

Да ви припомням ли колко пъти бившият премиер Бойко Борисов казваше, че има 100 очи и 100 очи. Той знаеш ли е за тези подслушвания, попита Станишев. За каква демокрация говорим през последните три и половина години. Европейските институции няма да търпят страна членка да налага такива практики. МВР трябва да защитава правата на гражданите, тяхната сигурност, техния личен живот. Има огромна злоупотреба със СРС-та.