Днес, 15 април, английският Ливърпул ще почете жертвите от най-голямата спортна трагедия на Острова – „Хилзбъро”. Както е известно, преди 19 години на днешната дата 96 привърженика на „червените” намират смъртта си преди полуфинала за Купата на Англия срещу Нотингам Форест.

По традиция възпоменателната церемония ще се проведе на легендарната трибуна „Коп” на стадион „Анфийлд”. В нея ще вземат участие близки на загиналите, като и всички от клуба включително, играчи, треньорски щаб и ръководство.

Причина за трагедията е допускането на твърде много фенове на Ливърпул във вече напълнен сектор. Когато мачът започва в 15,00 местно време, над 2000 запалянковци на червените все още са извън стадиона. Полицията решава да отвори допълнителен вход към трибуната, което довежда до фатални последици.

Някои от запалянковците успяват да се спасят, като се добират до терена през тясна врата в оградата. Други пък са издърпани на горната трибуна със седящи места. За много от привържениците на червените обаче спасителен изход няма. Край терена започват да се трупат тела. Над 760 души са ранени.

На председателя на върховния съд на Англия и Уелс лорд Питър Тейлър е възложено да разследва трагедията. Тейлър изготвя два доклада. Първият е временен и е свързан със събитията на 15 април и заключенията около тях. Вторият е окончателен и съдържа общи препоръки за безопасността на футболните стадиони. Той е познат като "Доклада Тейлър" и благодарение на него са премахнати секторите за правостоящи, както и оградите между трибуните и терена.