За пореден път днес Ботевград бе обгазен от познатата остра задушлива миризма. Тя се усещаше в центъра на града. Както обикновено, най-силна беше на площадката на бившия завод „Пластхим”. Съмненията, че смрадта може да идва от „Биовет”, „Пласт-М” или „Алмапласт”, отпаднаха. По време на предишни обгазявания наш екип посети първите две предприятия, но проверката показа, че миризмата не се изпуска от техните производства. Днес екип на телевизия „Ботевград” и botevgrad.com, към който се присъединиха д-р Марияна Горгачева, която е и общински съветник, и д-р Сия Петрова – личен лекар, беше в „Алмапласт”. Отговарящите за производството бяха категорични, че предприятието не изпуска миризми в атмосферата. Те казаха, че точно днес производствените мощности не работят. Служители и работници споделиха още, че миризмата идва от горенето на кабели в района на ромската махала. Думите им бяха потвърдени и от охранители на площадката на "Пластхим". „Всеки ден усещаме тази миризма. Виждаме и черния дим. Той се носи от района около ромските къщи и фургоните до пътя за Темуша”, каза един от мъжете.
На посоченото място нашият екип се натъкна на няколко огнища за горене на лентови платки, от които се извличат нищожни количества мед с цел продажба. Едното все още тлееше. От него излизаше пушек и се разнасяше същата миризма като тази, която се усеща при периодичните обгазявания на града.


„Ние не палим тук. Тези, които палят, идват от други места. Те казват, че взимат тези неща от новото сметище. Турската фирма или ЕПИК ги изхвърлят там в чували”, разказа младеж от ромския етнос. Той показа нагледно как се извлича цветният метал от лентовата платка. При горенето се отдели добре позната задушлива миризма.


"И от болницата също хвърлят боклуци тук", допълни друг мъж и посочи мястото, където бяха изхвърлени пижами, чаршафи и спринцовки.


Д-р Горгачева заяви пред наш репортер, че за днешното обгазяване е сигнализирала в общинската администрация. "Поисках шефът на отдел "Гражданска защита" да дойде с нас, но ми казаха, че е извън общината и се занимава с уличното осветление", каза тя.    


Д-р Сия Петрова сподели, че майки са изразили готовност да излязат на протест, ако компетентните органи не открият виновниците за обгазяването на Ботевград.  "Ние - педиатрите, сме готови да ги подкрепим", допълни тя.