Многобройни сигнали за остра неприятна миризма в северната и източната част на Ботевград са постъпили от началото на тази седмица  в община Ботевград, в дирекция „Обществен ред и сигурност„, на телефон 112, и в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Обичайният заподозрян е предприето на „Биовет”, Пещера, което се намира на територията на бившия завод „Пластхим”. То произвежда добавки и ензими, които в изсушен вид се използват за различни промишлености, включително за хранителната, както и за селското стопанство, като хранителни добавки за подрастващите животни. 


Възможно е източникът да е друго производство в този район, но тава ще трябва да установят компетентните органи, които общината е сезирала.  


„Проблемът с обгазяването съществува от години, проявява се с различен интензитет. В началото на тази седмица е поредната проява на обгазяване, не мога да кажа дали е опасна, но е неприятна миризма. Дали е опасна – по този въпрос очакваме да се произнесат съответните органи. В началото на седмица, рано сутринта, аз лично бях сигнализиран от няколко граждани за остра миризма в района на Кауфланд. Веднага изпратих еколога на общината, който е констатирал наличие на миризма и е съставил констативен протокол. Няма как да локализираме източника, но предположенията са, че е някое от предприятията , в чиято дейност има процес на изгаряне, вследствие на който се отделят газови емисии в атмосферата.”, сподели кметът на общината Иван Гавалюгов.  Той съобщи, че лично е разговарял с началника на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, който от своя страна веднага е изпратил инспектори да извършат проверка на място.


Кметът съобщи още, че е разговарял с управителя на „Биовет” в Ботевград, който го е уверил, че повод за притеснения няма.  „Това ни най-малко не ме успокоява и не успокоява гражданите. Фактът, че има неприятна миризма, влошава качеството на живот в града. За съжаление това не е изолиран инцидент. Вчера вечерта също имах обаждания от живеещи в квартал „Север”, които отново се оплакаха от задушлива миризма от територията на Пластхим”, сподели Гавалюгов. 


Кметът е поискал да се разположи лаборатория близо до площадката на бившия завод за тапети, която да направи съответните замервания за чистотата на въздуха.  „И в предишни периоди това се случваше, но нищо не бе констатирано. Този път обаче се надявам, че ще има сериозен обществен натиск, начело с общината, за разкриване на източника и за прекратяване на процеса на обгазяване, макар и с безвредна миризма, както твърдят и от РИОСВ, и от ръководството на заподозряната фирма”, каза Иван Гавалюгов. Той допълни, че е поискал да се направи проверка на всички производства на територията на Ботевград с процеси на изгаряне и други, отделящи емисии във въздуха, както и на системите им за улавяне на вредни емисии.     


Какво заявиха в отговор от ръководството на “Биовет“ - четете тук: http://botevgrad.com/news/69182/Rakovodstvoto-na-Biovet---Proizvejdame-enzimi-za-hranitelnata-promishlenost-nyama-kak-da-se-otdelyat-otrovi-vav-vazduha/