Подобно на Левски, който се измъкна шастливо срещу Балкан в петия полуфинален мач, и Лукойл Академик издрапа трудно до успеха в Правец срещу Рилски спортист. Домакините успяха да спечелят с 86-84 и стигнаха до най-измъчения си финал от 11 години насам.


Защото самоковци изиграха едно много силно първо полувреме, след което имаха аванс от 17 точки - 49-32. В третата четвъртина, спечелена от Лукойл Академис с 26-16, разликата бе намалена на 7.


Но още от началото на решителната последна част играчите на Рилски спортист не се отказваха да преследват целта си и две минути и половина преди края имаха преднина от 9 точки - 82-73. След това, обаче, допуснаха серия от 0-9  и резултатът бе изравнен 82-82, когато до края оставаха минута и 28 секунди. Тогава домакините имаха повече късмет и спечелиха двубоя.


Така на финала за титлата ще играят отново Лукойл Академик и Левски. Въпреки че и Балкан, и Рилски спортист - противно на закостенелите прогнози на базата на последните сезони показаха, че можеха и те да стигнат до финал.