Ученици от девети и десети клас на ТПГ „Стамен Панчев” отбелязаха днес Световния ден без цигарен дим. В спокойната атмосфера на градската библиотека „Иван Вазов” те изгледаха две компютърни презентации – „Един ден без тютюнев дим – какво ще спечелим” и „Вредата от тютюнопушенето”, дело на други двама възпитаници на същото училище – Преслав Томов от 12 клас и Георги Пенков от 11 клас. Урокът продължи с дискусия по темата. Фелдшер Ели Табакова разказа на учениците какви заболявания дебнат пушачите. Тя подчерта, че пушеното на наргиле увеличава риска за здравето повече от цигарите. Ели Табакова информира учениците, че след спиране на цигарите е добре да се консумират продукти със съдържание на Витамин А, тъй като това води до бързо възстановяване на организма. В края на проявата училищният фелдшер призова младите хора да не вярват на мита, че цигарите ободряват.
ТПГ „Стамен Панчев” работи целогодишно по различни проекти, насочени срещу тютюнопушенето. Също така в училището се провеждат редица инициативи по повод Международния ден за борба срещу тютюнопушенето и Световния ден без цигарен дим. 


Всяка година на 31 май в цял свят се отбелязва Световния ден без тютюн. Идеята на инициативата е да се акцентира върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн. СЗО обявява Световния ден без тютюн през 1988 г., като през 2013 г. година мотото е „Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”.
Според статистики на Световната  организация, тютюнопушенето всяка година води до смъртта на около 6 милиона жители на планетата, както и на около 600 хиляди души-непушачи, потърпевши от вредното в въздействие на цигарения дим. Черната статистика за Европейския съюз сочи, че годишно в резултат на тютюнопушенето умират над 500 000 души. Смята се, че 25 на сто от всички смъртни случаи, причинени от рак и 15 на сто от всички смъртни случаи в ЕС,  имат връзка с тютюнопушенето. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени.
В съответствие с всеобхватната политика за контрол на тютюнопушенето на СЗО и Европейския съюз, от 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения. Нарушителите на този закон се наказват с глоба от 50 до 100 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 300 лева. За юридически лица санкциите са от 500 до 1 500 лева, а при повторно нарушение те са по-високи.