Областният информационен център /ОИЦ/ проведе първа работна среща в Ботевград. Тя бе на тема „Европейските средства за нас”. Лина Савова, и.д. управител на ОИЦ, разясни, че основната цел на Центъра е да предоставя на заинтересованите лица информация за актуалните процедури по оперативните програми, за нормативните документи, касаещи еврофондовете, и да извършва комуникационна дейност, насочена към целевите групи. Тя информира присъстващите на срещата, че програмен период 2007-2013 година ще приключи през месец октомври тази година.
Очаква се всеки момент да бъдат отворени процедури по някои оперативни програми, по които все още не са усвоени достатъчно средства. Те са насочени предимно към бизнеса. Една от процедурите е за техническа модернизация на предприятията, като безвъзмездната финансова помощ за едно проектно предложение ще бъде от 100 000 до 3 000 000 лева. Това обясни Мадлен Георгиева, експерт „Информационно обслужване и услуги в Областния информационен център. По време на срещата тя представи подробна информация за всички процедури, които предстоят да бъдат отворени в програмен период 2007-2013 год.
Следващия програмен период ще стартира през 2014 година. Той ще предложи за усвояване бюджет от 15 милиарда лева, стана ясно на информационната среща.


Областният информационен център е създаден по проект към Оперативна програма „Техническа помощ”. Стойността на разработката е 600 000 лева. Центърът ще обслужва заинтересованите лица на територията на София град и София област. Той се намира на адрес бул.”Витоша” 99. Отворен е за посетители всеки работен ден от 9 до 17.30 часа. Запитвания към експертите могат да бъдат направени и на 0879 291 120; 02/85 11 197; е-mail: oic.sofia@eufunds.bg. Единният информационен портал е www.eufunds.bg.