Европейската комисия потвърди днес, че в момента се водят разисквания с България за по-значителна компенсация заради затварянето на 4 от 6-те реактора на АЕЦ "Козлодуй", предаде АФП.

"Мога да потвърдя, че се водят разговори на техническо ниво между високопоставени български служители и Еврокомията, за да установим дали евентуално продължаване на нашата система за компенсации е оправдано и ако е така, да решим за колко време и с каква сума", заяви Феран Тараделяс, говорител на еврокомисаря по енергетиката.

"България поиска от ЕК да удвои компенсационния фонд, отпуснат от ЕС, за да се помогне на страната да развие алтернативни енергийни източници", заяви вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

"Първоначално предвиденият от ЕК компенсационен фонд възлизаше на 550 милиона евро до 2009 г. и 350 милиона от тях вече са предоставени", уточни той.

Комисията не потвърди дали се разисква удвояване на тази сума, а подчерта, че на сегашното ниво на разговорите се обсъжда само дали е оправдано отпускането на допълнителна помощ.