Този въпрос неизменно изкача в съзнанието на всеки, направил дори и бегла съпоставка между състоянието на спортните площадки до зала Балкан след извършената „модернизация“ по проект с европейско финансиране и официално отчетените за това средства.


Неколкократно, по време на строителството на обекта, съм поставял въпроси и изразявал мнение в официални и неофициални разговори с представители на общинското ръководство, относно ремонта на спортните площадки и съвременният вид, който те могат и трябва да добият.  Обичайните отговори от тяхна страна, с които се оправдаваха за сериозните различия между това, какво е предвидено да се изгради и какво би трябвало да бъде, бяха от рода на „ ами така е по проект“ и „ за тези неща не достига финансиране“. Тъй като строително-ремонтните дейност все още официално не бяха завършили, у мен се таеше някаква, макар и необоснована надежда, че в крайна сметка ще видим и нещо „модерно“ изградено на този най-посещаван до неотдавна спортен обект. Но след като проектът вече официално е завършен, „свирнаха фанфарите“ и емблематичната лентичка е прерязана ( макар че аз си спомням само за официалното откриване на „72- часовите проби“ през април 2012-та, както ги обяви откриващият тогава ) с нескрито възмущение установявам, че всички, които по обясними причини имаме особени симпатии към зеления цвят, някой пак ни праща .... за зелен хайвер. Модернизацията на спортните площадки се изпълни, но в ботевградски вариант. „Модерни“ се оказват дървените баскетболни табла, чупещите се ( но не в кавички ) рингове, вероятно изработени от съвременен, олекотен метал, но за които дори обикновеният удар от баскетболна топка се оказва опасен деформиращ фактор. Модерни се окзават и пейките от дървени летвички, дълготрайно и доста осезаемо смолоотделящи, а като връх на модерното технологично решение би трябвало да се приеме покривната настилка на баскетболните игрища, изградена от класически едър, черен асфалтобетон. Впрочем, асфалтобетонът, с оглед  широката му употреба и разнообразно приложение, особено в ботевградско, би могъл да получи допълнение, не без основание, на  своята дефиниция. След време децата ни биха могли да му дадат следното определение:  асфалтобетон ( широко употребявано „асфалт“ )  - строителен материал, основно използван по  света за покритие на пътища, но намерил универсално приложени в някои райони на Северозападна България, където е използван и като настилка за тротоари, площади, спортни площадки, детски площадки, училищни дворове и т.н.,  а масовото му и всеобхватно използване  в тези райони се приемало за основен критерий за просперитет и икономическо развитие, превръщайки го в символ на модерната и благоустроена градска среда.


Обикновено модерните неща са скъпи. Така е и с проекта за модернизиране на спортната инфраструктура. Според изнесените от Общината данни, изграждането на модерните съблекални, струва 36 697,24 ЕВРО. Като се има предвид, че съблекалните представляват едноетажна пристройка с площ от около 25 кв. метра,  в която  са разположени две миниатюрни съблекални с баня и тоалетна, излиза че за квадратен метър са платени около 2900 лв. ?! И това е само за стротелство, без проектиране. За сравнение цените на квадратен метър на най-скъпите, напълно завършени къщи в голф-комплекса  в Правец, или пък на самостоятелна къща, при това с дворно място, в комплекс „Панорама“ в Ботевград са наполовина, но явно те не са чак толкова модерни, колкото съблекалните на площадките.


Паркингът пред площадките, който заема площ по-малка от един декар, е единственото нещо, което се забелязва като извършена дейност по договор „ Техническа инфраструктура пред спортна зала“. Посочената от Общината сума за изграждане на тази техническа инфраструктура е 43 653,056 ЕВРО. Стойността за изграждане на един квадратен метър паркинг, според изплатената по договор сума, възлиза на около 100 лв! Изчислено по друг начин, вземайки предвид паркоместата - 35 на брой, с които паркингът разполага, излиза че изграждането на едно паркомясто струва около 2500 лв. И то за открит асфалтов паркинг, на равен терен, без каквито и да е допълнителни екстри. Плаша се , като си помисля колко пари ще трябва да се извадят от общинската хазна за изграждане на паркоместа около новата спортна зала, които би трябвало да са няколко десетки пъти в повече.


Ремонтът на четирите спортни площадки, извършен по гореописаният „модерен“ начин, с всичките съвременни инфраструктурни решения – дървени баскетболни табла, чупещи се ( пак без кавички ) рингове, "заклинени" с подложки от ламарина за здравина,  асфалтобетоново покритие на игрищата, както и „изкърпването“ и боядисването на телената ограда и монтирането върху съществуващите стоманобетонни стълбове на петнайсетина осветителни тела, е струвало, според изплатеното от Общината на строителя, 47 414,22 ЕВРО или малко над 23 000 лв. средна  цена за ремонт на една площадка. Бърза справка в интернет показва, че за доста по-малко от тези пари, може да се постави съвременна акрилна настилка, която е с несравнимо по-добри функционални характеристики и далеч по-безопасна за спортуващите в сравнение с  асфалта, както и да се монтират плексигласови баскетболни табла и съвременни рингове с гъвкава връзка ( известни като „чупещи“ се рингове ).


Според написаното на информационната табела, сложена на оградата на баскетболните площадки, проектът се осъществява в партньорство със сръбската община Палилула, като община Ботевград е водещ партньор, а бюджетът е 408 908,61 ЕВРО, от които 376 136,50 ЕВРО европейска субсидия, включае национално съфинансиране, като сумата от 32 772,11 ЕВРО остава като самофинансиране на бенефициентите. Като водещ партньор по проекта, Община Ботевград би трябвало да е получила финансиране в размер на поне половината средства. В отговора на питането ми, кметът на Общината дава информация само за изплатените по договори за строителство суми, възлизащи на 127 764,516 ЕВРО. Остава една доста съществена сума, за която не се дава никаква информация. Сумата вероятно е изплатена за извършените по проекта консултантски и проектантски услуги, на различните проектантски и консултантски организации, изработили този модерен проект, които видно пак от официалния отговор на Общината, са цели четири на брой.


За да се разсеят всякакви съмнения за извършени фрапиращи злоупотреби, за да се даде отговор на многото въпроси, които се пораждат от  така реализирният проект, както и в резултат на семплият, повърхностен и непълен отговор, който кметът на община Ботевград даде на питането ми, a и за да не се налага да интерпретираме и гадаем за суми, количества, квадратури и кой разход по коя дейност вероятно е извършен , се налага още веднъж да поискам цялостна и подробна информация за проекта за модернизация на спортните площадки. Основните въпроси, на които общинското ръководство трябва да даде ясни, подробни и недвусмислени отговори, в  унисон с така ревностно прокламираната прозрачност в управлението на Община Ботевград, са следните:


1.Каква е сумата по договора за изпълнение на проект „Насърчаване на трансгранично сътрудничество чрез модернизиране на социалната инфраструктура в областта на спорта в общините Ботевград и Палилула“, която Община Ботевград е получила от финансиращата организация, и какво е нейното самоучастие.


2.Кой е консултантът, с опит в областта на изграждане на спортна инфраструктура, който община Ботевград е използвала при разработването на проекта ? Изобщо има ли такъв ?


3.Какви суми и на кого са изплатени по договори за проектантски и консултантски услуги по проекта?


4.Какви КОНКРЕТНИ строително-ремонтни дейности са заложени и извършени по проекта и каква е количествено-стойностната сметка за всяка извършена дейност?


*Моля в писмен вид да предоставите ПОДРОБНА количествено-стойностна сметка на извършените по проекта дейности/придобити активи, като за всеки направен разход по проекта предоставите ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ за: 


   - извършена дейност/придобит актив


   - изпълнител/доставчик


   - изплатена сума


5.Какви са гаранционните срокове на извършените по проекта строително-ремонтни дейности  и има ли вече предявени искове към фирмите изпълнителки за гаранционно остраняване на дефекти.


Докато не се получат ясни, точни и изчерпателни отговори на така поставените въпроси, остава актуално питането


КМЕТЕ, КОЙ ОТКРАДНА ПАРИТЕ ОТ ПЛОЩАДКИТЕ ? 


 


Иван Гавалюгов


Общински съветник в ОбС Ботевград


P.S. името на гореподписания да не се чете като отговор :)