Реализацията на проект „В търсене на икономическо съживяване и развитие: Подготовка за съвместна промоция на бизнес потенциала на трансграничния регион” България – Сърбия се осъществява от: фондация „Форум за наблюдение и анализ на публични политики” (София, България), фондация „Съвременност” (Ботевград, България) и „Център за развитие на общините Ябланица и Пчиня” (Лесковац, Сърбия). Проектът се изпълнява на територията на областите Видин, Монтана, София, Перник, Кюстендил, Бор, Зайчар, Нишава, Пирот и общините  Ябланица и Пчиня. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България–Сърбия, CCI Number 2007CB16IPO006. Обща стойност на гранта 119942.76 евро, период на изпълнение 22.04. 2013 г. – 21. 04. 2014 г.


Проектът е фокусиран към подпомагане на икономическото съживяване и развитие на трансграничния регион от двете страни на границата чрез създаване на  условия за общо представяне на бизнес потенциала и на възможностите за инвестиции. За целта ще бъдат идентифицирани възможностите за сътрудничество и стимулиране на бизнеса в региона от двете страни на границата, на общи продукти, услуги и области, представляващи интерес за инвеститорите.


На заинтересованите институции и бизнеса ще се предостави информация за състоянието на пазара на труда в региона, ще се установят областите, за които е необходима допълнителна квалификация и обучение, за да се отговори на бъдещото търсене на работна сила, ще се насърчават връзките между МСП.


На база конкретните резултати от анализите и проучванията ще бъде изготвена маркетингова стратегия за промоция на общи продукти и области за развитие (инвестиции) в двата региона. Ще бъдат изработени препоръки към местните власти, касаещи практическото реализиране на идентифицираните по време на изследванията възможности и нужди, които могат да им бъдат в помощ при разработването на местните политики и стратегии за развитие.


За двустранно разширяване и активизиране на бизнес контактите, за обменяне на  информация, реклами, за търсене на партньори, контрагенти и др, ще се създаде специална Интернет страница на проекта. За обмен на идеи, работещи практики, обсъждане на бъдещето и потенциала за развитие на трансграничния регион, както и за активизиране на корпоративното сътрудничество ще се организира дискусия „Кръгла маса” с участие на представители на бизнеса, местната власт, НПО, заинтересовани институции, медии, експерти.


Разработените по проекта продукти ще се публикуват на уеб страницата за информация и ползване от заинтересованите лица, ще се  предоставят както на представителите на местната власт в региона, така и на централните институции, имащи отношение към привличането на инвеститори и подпомагането на малкия и средния бизнес в регионите България – Сърбия.


Партньорите и екипът са убедени, че проектът може да има сериозна икономическа, социална и политическа значимост за хората и бизнеса не само в целевия район. Наясно са с факта, че постигането на положителни, устойчиви във времето резултати е възможно само при добро сътрудничество с бизнеса, медиите, институции, работещи в икономическата, социалната, образователната и политическата сфера, с местната власт. Надяват се на градивен диалог и ползотворно сътрудничество в подкрепа на малкия и среден бизнес в трансграничния регион България – Сърбия.


Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество CCI No 2007CB16IPO006.
Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на фондация "Съвременност", партньор по проекта и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.