Юбилейното десето издание на Великденското Рали Лозята постави рекорд по брой участници. В двата класа - до 1600 и над 1600 куб.см се бяха записали 49 автомобила! Едно сравнение - ден по-рано на планинското в Своге се пуснаха едва 21.

Рекордният брой участници доведе и до промяна в регламента. В старта за време те изминаха две обиколки по традиционния затворен маршрут, вместо предварително планираните три. След това първите 8 във всеки един от двата класа бяха пускани по двойки на елиминиране до определяне на победителя.

В единия полуфинал в малкия клас Ивайло Йончев отстрани приятеля си Цветан Миков. Автомобилът на Малкия Бижак - Ситроен Саксо с мощност 118 к.с., бе по-мощен поне с 20 коня от Сеат Ибиса на Чопъра, и това се видя и на трасето. В другия полуфинал се получи единственият по-сериозен инцидент - двете хонди, управлявани от Владимир Димитров и Иван Милчев, се нанизаха една в друга. Победи тази със смачканата предница.

Хондите отстъпиха и в големия, и в малкия финал. Малкия Бижак откъсна тази на Ушко още на старта. По същия начин и Чопъра се справи с японското возило на Иван Милчев.

Близо пет хиляди зрители около трасето очакваха в по-големия клас да победи автомобилният състезател Игнат Цеков. Неговото Субару Импреза е с мощност над 300 коня и постигна най-добро време в двете обиколки, изминавайки ги за 1 мин. 51 сек. Някак встрани и незабелязано публиката не обърна внимание на друг гастрольор - Борислав Младенов. И той даде предварително време под 2 минути, което бе непосилно за всички останали.

Трето време постигна човекът, благодарение на когото възникна и вече 10 години съществува Рали Лозята - Генади Илиев. Тази година той чества и друг юбилей - неговото БМВ 323 чества своя 30-ти рожден ден! В единия четвъртфинал Геро се справи лесно с Фиата Пунто на Данчо Багдатов. На полуфинала срещу Игнат Цеков обаче получи авария още в първата обиколка и не завърши. Това го лиши и от участие в битката за третото място, което бе заето без борба от Николай Пеев с Рено Клио.

Множеството, което очакваше разходка в трите обиколки от страна на Субаруто запървото място, остана излъгано, но пък получи допълнителна доза адреналин. Реното на Борислав Младенов влезе първо в първия завой. Вероятно неочакващ това, Игнат Цеков направи няколко грешки в стремежа си да го догони и изпревари, разчитайки предимно на рязкото подаване на газ.  Цеков хвърли кърпата още след втория завой, а след финала  зрителите с изненада установиха, че победителят всъщност е достолепен мъж с побеляла коса и с поне с десетина години над Христовата възраст.

Освен традиционните купи и огромни бутилки шампанско, призьорите и в двата класа получиха и парични премии, както и комплекти с инструменти на мощната фирма "Валерий груп".