Челси е вторият финалист в Шампионската лига, след като в невероятна драма победи Ливърпул с 3:2 след продължения.

Дидие Дрогба даде преднина на „сините” през първото полувреме, а Фернандо Торес възстанови равенството през втората част и по този начин се стигна до нови 30 минути игра.

С голове на Лампард и отново на Дрогба в първите допълнителни 15 минути Челси извоюва победата и си осигури билет за финала на „Лужники”, където ще срещне Манчестър Юнайтед в изцяло английски финал. Райън Бабел вкара втори гол за Ливърпул в 117-тата минута, за да сложи край на шоуто.

Двубоят под проливния дъжд на „Стамфорд Бридж” започна с натиск на домакините, но Дрогба пропусна да открие резултата.

Фернандо Торес пък имаше добър шанс за Ливърпул. Испанецът получи топката от Джерард в наказателното поле, но се засуети и в крайна сметка би в тялото на Чех.

В 19-тата минута отново Дрогба бе грешник за Челси, след като бе изведен сам срещу Рейна, но ударът му мина встрани от лявата греда на вратата.

3 минути по-късно Шкъртел излезе принудително, а на негово място влезе Сами Хупия.

В 33-тата минута Дидие Дрогба се реваншира за пропуските си до този момент, след като откри резултата. Калу напредна отляво в полето на Ливърпул, преодоля Хупия и стреля към Рейна, който изби. Топката обаче попадна в Дрогба, който с безпощаден удар от малък ъгъл откри резултата.

До края на полувремето Михаел Балак имаше шанс да удвои преднината на „сините”, но ударът му от пряк свободен удар мина на сантиметри над вратата на Ливърпул.

Втората част започна с надмощие на гостите, които се нуждаеха поне от един гол, за да стигнат до продължения.

В 49-тата минута Джерард свали топката с глава в наказателното поле и Торес от близко разстояние стреля към вратата. Чех обаче се намеси отлично и изби в корнер.

Испанският нападател все пак успя да възстанови статуквото в 64-тата минута, когато Юси Бенаюн се разходи през отбраната на Челси и подаде към Торес, който от почти легнало положение вкара под плонжа на Чех за 1:1.

До края на редовното време Челси бе по-активният отбор, но така и не успя да вкара гол. По този начин след общ резултат 2:2 победителят в сблъсъка трябваше да се определи след две продължения от по 15 минути.

В 5-тата минута от първото продължение топката попадна в Микаел Есиен на границата на наказателното поле. Ганаецът веднага стреля и топката попадна във вратата на Рейна. Футболистите на „сините”, както и техните привърженици започнаха да се радват, но с известно закъснение съдията в този двубой Роберто Розети отмени гола. Повторенията показаха, че четирима играчи на Челси са били в засада.

Само 2 минути по-късно обаче Розети отсъди дузпа за домакините за нарушение на Хупия срещу Балак в наказателното поле. Франк Лампард вкара 11-метровия удар и даде преднина на своя отбор.

В последната минута от първото продължение Дидие Дрогба сложи точка на спора с втория си гол в мача. Анелка проби от дясно и подаде към котдивоареца, който с едно докосване матира Пепе Рейна и удвои преднината на Челси.

Райън Бабел върна надеждите на феновете на Ливърпул в 117-тата минута. Холандецът вкара за 2:3 след невероятен изстрел от 30 метра, който намери сглобката на вратата на Чех.

В оставащите 3 минути обаче домакините съумяха да задържат резултата и по този начин се класираха за финала, в който ще срещнат Манчестър Юнайтед.

Състави:

Челси: Чех, А. Коул, Макелеле, Есиен, Карвальо, Лампард (118’ Шевченко), Дж. Коул (91’ Анелка), Дрогба, Балак, Калу (70’ Малуда), Тери

Ливърпул: Рейна, Рийзе, Джерард, Торес (99’ Бабел), Бенаюн (78’ Пенант), Алонсо, Арбелоа, Кайт, Масчерано, Карагър, Шкъртел (22’ Хупия)