Концепция за нов устав прие БСП по време на продължилия 6 часа пленум на Висшия съвет на партията. Проектът ще бъде подложен на дискусия във всички партийни организации. Планира се той да бъде приет от следващ пленум през май, а през юни и одобрен от ново заседание на 46-ия конгрес на партията. Връщането на зам.-председателските постове във висшето ръководство на партията предвижда новият проектоустав.

Предлага се да има най-малко двама заместници на Станишев, като по думите му, възможно е те да бъдат трима, четирима или повече, според преценката на всяка партийна организация.

През юни миналата година след оставката на енергийния министър Румен Овчаров, дотогава и зам.-председател на партията, соцлидерът премахна зам.-председателските постове, с което дотогавашните замове станаха секретари. Да не се стига до разделението на публичните от партийните постове – това мнение надделява засега след остри спорове по време на пленума. Казуса с разделянето на партийните от длъжностите в изпълнителната власт премиерът Станишев коментира така:

„Представете си една ситуация, в която БСП печели абсолютно мнозинство и се избира Министерски съвет, предложен от партията, и членовете на този Министерски съвет нямат никаква връзка и никакъв контакт с това, което се обсъжда от Изпълнителното бюро. Залага се конфликт, въпросът е на мярка. Не може да има, от моя гледна точка, 100-процентово или прекалено голямо покритие между изпълнителната власт и ръководните органи на партията, ако сме в управлението на страната”.

По повод информациите, че ДПС подема идната седмица подписка с искането на оставката на парламентарния председател Георги Пирински заради съсредоточаването на медиите само в десния кулоар на парламента, соцлидерът каза:

„Аз от вас чувам за подобна инициатива. Мисля, че стабилността на управляващата коалиция изисква стабилност и в ангажиментите на всяка една от партиите. Не виждам основание за подобна подписка, ако има такава”.