Преди броени минути фоторепортерът на botevgrad.com Радослав Маринов стана жертва на агресия и проявена нечувана наглост от страна на кмета на Ботевград Георги Георгиев.


Според разказа на нашия колега, неприятният инцидент се случил около 18:40 близо до загражденията на реконструиращия се градски форум и Ротондата. Фоторепортерът, тъкмо монтирал фотоапарата си върху статива, се готвел да направи нощни снимки на Ротондата на фона на звездното небе, когато към него със забързани стъпки започнали да се приближават двама мъже. Това били Георги Георгиевкмет на Ботевград и общинският съветник и негов верен сподвижник Николай Велков-Шопа. Приближавайки нищо неподозиращия наш колега, Георгиев започнал да му заповядва да не прави никакви снимки и веднага да се маха. Силно учуден и леко объркан от ситуацията, Радослав попитал какъв е проблемът и върши ли нещо нередно като прави фотоси от обществено място на новата градска придобивка. Видимо раздразнен от въпросите на репортера на botevgrad.com и най-вече от отказа му да се подчини на кметските заповеди, Георгиев започнал да сипе обиди и заплахи. Отправяйки закани, той грабнал фотоапарата, захвърлил го в близките храсти и сритал статива. Грозната сцена се разиграла пред безучастния поглед на Шопа. След демонстрацията на краен бабаитлък двамата общинари доволно се отправили към входа на Ротондата за дежурна вечерна проверка. Неволен пряк свидетел на случката станал пазачът на обекта, но по разбираеми причини едва ли нещо е чул и видял. Отърсен от шока, Радослав Маринов потърсил захвърления фотоапарат. За щастие успял да го намери, закачен на клона на близко дърво с някои счупвания, но в сравнително добро общо състояние след бруталното му захвърляне.


Малко след неприятния инцидент фоторепортерът внесе жалба в РУП Ботевград. Той се надява органите на реда да си свършат служебните задължения съвестно и според закона.



Коментарът на подобно събитие може да е само с две думи „без коментар“, а може да отнеме и  часове писане. Но категорично ясно е едно - съчетание в една личност на селски бабаит и висш общински чиновник е скандално, недопустимо и обществено опасно.


Екипът на botevgrad.com най-остро осъжда подобно, най-меко казано, непристойно поведение и настоява Георги Георгиев да се извини публично на фоторепортера Радослав Маринов за грубия опит да му отнеме законови права и за нанесените морални щети. Същевременно с това, в качеството си на граждани, настояваме за публично извинение и към всички жители на община Ботевград, тъй като считаме, че проявата на такова цинично поведение с криминални елементи от страна на градоначалника, хвърля кал върху лицето на цялата ботевградска общественост.