Местният парламент ще заседава извънредно днес. В дневния ред на сесията е включен проект за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на местните данъци, приета с Решение 3/30.01.2008 год. на Общинския съвет – Ботевград. Те са изготвени във връзка с изпълнение на Закона за изменение и допълнение на Закона за местни данъци и такси.
Според промените в  Наредбата, с данък няма да се облагат недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лева /включително/. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kw  /включително/, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории Евро 3, Евро 4, Евро 5, Евро 6 и ЕЕV, данък се заплаща с намаление от 40 на сто. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kw /включително/ и съответстващи на екологичните категории Евро 3 и Евро 4, данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на Евро 5 и Евро 6 – с 60 на сто намаление от определения по чл.41, ал.1 и 3 данък. Това гласят още промените в Наредбата за определяне на местните данъци.
В раздел 4 на Наредбата ще бъде създадена нова алинея 3 със следното съдържание: „За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремаркета и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологичните категории Евро 3 и Евро 4, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на Евро 5, Евро 6 и ЕЕV – с 50 на сто намаление от определения по чл.41, ал.5, 6, 7и 13 данък.”.
„Екологичните категории Евро 3, Евро 4, Евро 5, Евро 6 и ЕЕV се удостоверяват чрез представяне на документ, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория”, гласи текстът на новата алинея 5 в раздел 4 на Наредбата.
Както Ви информирахме вчера, общината ще предложи на ОбС да гласува за запазване на размерите на местните данъци от 2013 година.
Промените ще влязат в сила от 1 януари 2014 год., се посочва в докладната до местния парламент.