Във втория ден на новата 2014 година баскетболистите на Балкан се събраха за първата си тренировка. Те бяха пуснати в тридневна почивка след мача на 29 декември, когато победиха Левски с 83-75 в среща от 11 кръг на ТЕСИ НБЛ. След като честити новата година на всички привърженици на Балкан, старши треньорът на тима Александър Тодоров сподели своите очаквания.


Отборът завърши много добре вече изминалата 2013-та. Веднага обаче предстои изключително трудна серия с мачове и от вътрешното първенство, и в Балканската лига.


Да, очаква ни много труден период, в който имаме мачове почти през три дни. Предстоят ни трудни срещи и в двете първенства. Това са двата много важни мача - с Рилски спортист тази неделя в Ботевград, а пет дни по-късно - и гостуването на Черно море. След това идват двубоите с двата тима от Косово в Балканската лига - гостуване на КБ Пея и домакинството на Сигал Прищина. Наистина тежък график, много неприятен за януари. Но така или иначе тези мачове трябва да се изиграят.


Това, което ме удовлетворява, е, че влизаме в януари с една серия от 7 поредни победи. Но искам да е пределно ясно на всички, особено на играчите, че в момента трябва да останем здраво стъпили на земята, и то с двата крака. И да не си помислим, че сме станали някакъв велик отбор, просто с всеки следващ мач трябва да доказваме, че победите срещу Левски и Лукойл Академик не са случайни. Не стъпим ли здраво на земята, отрезвяването ще бъде много трудно.


С отбора започва подготовка и новият баскетболист Логан Стъц. Как се стигна до привличането му?


С изиграването на всички мачове досега у мен се затвърди усещането, че имаме определен проблем на нисък пост. Нямаме постоянен добър партньор на Далман в подкошието. На този пост са и Петер Седмак, и Гейб Кнутсън. Една евентуална контузия на някой от тримата - не дай си Боже - би ни извадила от равновесие. И затова от известно време търсехме такъв играч. Първо се спряхме на един баскетболист от МЗТ Скопие, когото тимът от Скопие освобождаваше. Но той не искаше да дойде в Ботевград преди Коледа и ние се отказахме.


По-късно като вариант се появи Логан Стъц. Американец, но с близо три сезона в Европа, и - което е много важно - в състезателен ритъм. Намерихме го в един отбор от Швеция, който изпитваше определени проблеми и затова бе лесно да разтрогне договора си, за да дойде тук. Нещата се получиха може би по-бързо, отколкото очаквах. Той пристигна в Ботевград още преди Нова година и това може би е добре, за да имаме време да го картотекираме. И да е на линия за мача във Варна, защото не съм сигурен дали ще може по-рано да уредим административните процедури - необходими са някакви документи от Швеция, а в тези дни след празниците не сме сигурни, че ще могат да бъдат получени навреме. Работим по въпроса, но все пак нещата не зависят от нас.


Защо избрахте именно Логан Стъц, имаше ли други варианти?


Може да играе на позиции 4 и 5. Вече трети сезон е в Европа. Познавам го, както и брат му, който е класен баскетболист и прави много добър сезон в Полша. Не съм го гледал на живо, но имам впечатления от доста записи на негови мачове. Миналия сезон той бе най-добър стрелец в германската Про-А и бе трети по борби. Вярно, това е втора дивизия на Германия, която по ниво е близо до нашето първенство. Но пък трябва да се има предвид, че Лукойл Академик бе привлякъл най-добрия реализатор в Бундеслигата, който обаче не показа кой знае какви коефициенти като статистика.


Основната ни цел бе да намерим отборен играч, който да може бързо да се включи в нашата игра. Имаше варианти за няколко други играчи с по-добри визитки. Но за тях не бях сигурен как ще реагират на обстановката в отбора ни. Мисля, че в лицето на Логан Стъц като характер и възпитание намерихме подходящ играч, дано и по отношение на баскетболните му качества.