Близо час продължи обсъждането на кандидатурата на общинския съветник от ГЕРБ Радослав Наков за управител на „ВиК Бебреш” ЕООД. Както вече Ви информирахме, предложението бе направено от кмета Георги Георгиев на извънредната сесия на ОбС днес.
„Радослав Наков управлява успешно своя бизнес. Това ми дава повод да считам, че ако го изберете за управител, той ще се справя и с проблемите на общинската фирма ВиК”, мотивира се градоначалникът.


Най-напред думата да изрази становище поиска общинският съветник Христо Якимов. Той обясни, че има действаща Наредба за упражняване правото на собственост на общината върху капитала на общинските дружества, според която за еднолични търговски дружества, каквото е ВиК, е предвидено как да се назначават управителите.


„Възможностите са две – да бъдат избирани пряко от ОбС или да бъдат назначавани след провеждането на конкурс. В този смисъл аз предлагам да не назначаваме управител, както е предложено в докладната – за срок от три години, а да го назначим за срок от три месеца, като през това време да се проведе конкурс за длъжността”, каза общинският съветник. Христо Якимов предложи заплатата на управителя на ВиК да бъде „процентно съотношение спрямо заплатата на кмета на общината”, а не както е посочено в докладната на вносителя – 1350 лева.


„По отношение на заплатата на управителите, не си спомням ОбС да е гласувал тя да бъдат процентно съотношение от кметската заплата. Заплатата на заместник-кметовете и на председателя на ОбС може да я мерим със заплатата на кмета. Тук има логика за връзка. Съвсем законово съм предложил за гласуване тази заплата. Управителят на „Балкангаз” получава същото месечно възнаграждение. По отношение на това дали трябва да бъде проведен конкурс за длъжността, ще кажа, че ОбС е органът, който избира управител на общинско търговско дружество. Едва ли има друга институция, която би направила по-сериозен конкурс от този избор. Приемам предложението за провеждане на конкурс като едно бюрократично предложение”, заяви в отговор кметът Георги Георгиев.  


В подкрепа на думите на кмета, адв.Стоян Стоянов посочи, че в компетентността на Общото събрание, в случая ОбС, е да назначава и освобождава управителите, да определя срока за изпълнение на длъжността, както и месечното възнаграждение, което ще получават. „Има учредителен акт на ВиК и в него въобще не е регламентирано, че назначаването на управител става чрез конкурс”, допълни адв. Стоянов.


Д-р Мариана Горгачева заяви, че подкрепя предложението на Якимов да се проведе конкурс за длъжността. „Това е една тежка фирма със стратегическо значение за общината ни. Когато избираме управител, би трябвало да сме съвсем наясно какви качества и каква подготовка трябва да има той, за да поеме този пост”, каза тя. Мариана Горгачева поиска да чуе мнението на Радослав Наков за развитието на ВиК.


От своя страна кандидатът за управител заяви, след като бе посъветван от адв. Стоянов, че няма право да участва нито в обсъждането, нито в гласуването.
Последва отново изказване на кмета Георги Георгиев. Той съобщи, че не един, а трима са били кандидатите за ръководния пост на ВиК. „С цялото си ясно съзнание и с цялата си отговорност считам, че съм направил правилното предложение на базата на кадровия ресурс, с който разполагаме. Пред мен неясноти няма. Приемам като новогодишна шега предложението да стане сега Ради Наков и да говори за пречиствателни станции, за водопроводи и т.н.”, каза кметът.


Съветникът Иван Гавалюгов също бе на мнение, че за длъжността трябва да се проведе конкурс. „Категорично съм против начина, по който ние днес ще изберем управител на ВиК. Не подлагам на съмнение личностите качества и възможности на кандидата да управлява това дружество. На нас ни се отнема възможността да изслушаме, да коментираме, да дискутираме, да отправим своите въпроси и да преценим коя от кандидатурите е най-добра. Може кандидатурата, която предлагате, да е най-добрата, но няма гаранция за това нещо. Ние трябва изцяло да се осланяме на Вашата преценка. Законът обаче казва друго – ние сме органът, който трябва да избере управител”, каза Гавалюгов.


„Първо трябваше да се запознаем с финансовия отчет на дружеството, да чуем каква е визията за развитие на общинската фирма и тогава да пристъпим към избор на управител”, каза д-р Веселка Златева.


„Аз внасям докладната, Вие може да я гласувате или да не я гласувате”, отвърна Георги Георгиев и отново подчерта, че предложението му е съобразено с Правилника за работа на ОбС.  Кметът определи изказванията на съветниците като „елементарен пълнеж” и „губене на време”.


Обсъждането на докладната приключи с изказването на Цветан Миньовски, който каза: „Аз вярвам в качествата на Ради Наков. Обещава му, че ако има затруднения в работата, ще подкрепя неговата оставка.”.


Предложенията на Христо Якимов бяха подложени на гласуване, но не събраха достатъчен брой гласове. ОбС подкрепи проекта на вносителя, съставен от пет точки: освобождава Гачо Гачев от управител на „ВиК Бебреш” ЕООД, считано от 01.01.2014 год.; не освобождава от отговорност освободения от длъжност управител на „ВиК Бебреш” ЕООД – Гачо Гачев; избира Радослав Наков за управител за срок от три години, считано от 07.01.2014 год., и определя възнаграждение в размер на 1350 лева месечно; възлага на кмета на Община Ботевград да сключи договор за управление и контрол с новоизбрания управител; възлага на новоизбрания управител да впише промените в търговския регистър.