„МИГ-МИГ” ООД е единствената българска учебно-тренировъчна фирма, одобрена за участие в Международния фестивал на учебно-тренировъчните фирми в Прага. Той ще се проведе от 17 до 19 март тази година и в него ще вземат участие повече от 137 учебно-тренировъчни фирми.


„МИГ-МИГ” ООД е класирана по всички показатели - представяне на България, представяне на фирмен каталог и представяне на самата фирма в електронен формат. Дейността на фирмата се осъществява от ученици, които изучават специалността „Бизнесадминистрация”. 
"МИГ-МИГ" е първата регистрирана учебно-тренировъчна фирма в професионална гимназия на територията на София област. Предметът на дейност на фирмата е търговия с моторни превозни средства и аксесоари за тях. 


Учебно тренировъчната фирма е представяла ПГТМ „Христо Ботев” в редица национални и международни форуми и е носител на награди. Първото отличие, което получава , е през 2004 година в София – за дебют на учебно-тренировъчна фирма. 


УТФ е симулирано, виртуално, фиктивно копие на реална фирма, в което участниците сами могат да извършват и тренират всички дейности на реалната фирма, с изключение на реални пари, продукция или услуги. Обучението в УТФ е метод, чрез който учениците получават професионална квалификация в рамките на един практически ориентиран учебен процес, виждат и проследяват търговските процеси и техните взаимовръзки, както и цялостното ръководство на дадено предприятие. Същевременно те натрупват социален опит и у тях се възпитава поведение за работа в екип.


В ПГТМ „Христо Ботев” са регистрирани още три учебно-тренировъчни фирми:  „АВИС" - търговия с натурални сокове, пюрирани изделия, плодови млека и др.; "ЗЕМЕН РАЙ" - проектиране и търговия на недвижими имоти; "ИДЕАЛ" - търговия с мебели.


Ежегодно училищните учебни фирми представят своите постижения в национални и международни панаири на УТФ, където учениците демонстрират умения за комуникация между фирмите, водят преговори, сключват договори и сделки.