В ПМГ „Акад. проф.д-р Асен Златаров” – Ботевград се проведе областния кръг на националната олимпиада по информационни технологии. Надпреварата започна вчера, а днес комисията обяви резултатите от нея. За участие в националния кръг на състезанието са предложени проектите, получили над 75 точки. Сред тях са 11 разработки на 13 ученици от Ботевград и Правец.


На първо място /94 точки/ в направление „Интернет приложения” е класиран проектът на Светлин Йотов от 10-ти „б” клас на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”. 86 и 80 точки получиха компютърните разработки на  Младена Първанова и Генади Спасов, които са съответно от 11 „б” и 12 „б” клас на местната гимназия. Двамата се състезаваха в направление „Приложни програми”. За националния кръг на олимпиадата по информационни технологии се класираха още няколко възпитаници на училището-домакин. Това са Петко Четрафилски и  Станислав Дончев - от 11 „б” клас, Петър Стоянов и Теодора Гигова – 10 „б” клас, Лъчезар Илиев – 9 клас, Васил Коцев – 11 „б” клас и Йонка Вутова – също от 11 „б” клас. Техните проекти са в направление „Мултимедийни приложения”.


В националния кръг на олимпиадата по информационни технологии ще участва Светослав Тодоров /12-ти клас/ от ПГТМ „Христо Ботев”. Проектите на учениците от ПГ по КТС – Правец - Христо Димитров  /9-ти клас/ и Ясен Георгиев /8-ми клас/, също получиха над 75 точки и са предложени за представяне на национално ниво.


Учителите, придружаващи учениците от Софийска област, благодариха на ръководството на ПМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров” за отличната организация, при която премина областният кръг на олимпиадата. 


„Представянето на участниците бе на много високо ниво в сравнение с миналата година. Учениците заедно със своите учители са работили много задълбочено. Комисията, която оценяваше проектите, беше съставена от петима членове – учители, които нямат ученици с проекти или имат по един ученик, сподели Елена Маринова – експерт по математика в Регионалния инспекторат по образование – София регион. -  Доволни сме от организацията в Ботевград. Програмата включваше организирано посещение на Историческия музей. Условията в училището бяха на ниво – осигурена зала с възможности за представяне на проектите. От условията в хотела също сме доволни”, допълни експертът.