От 17 до 19 март 2014 г. в  град Прага - Чехия се проведе XX Международен панаир на учебно-тренировъчните фирми. В него взе участие УТФ "МИГ-МИГ" ООД от ПГТМ „Христо Ботев”. Предметът й на дейност е търговия на моторни превозни средства и масла, от ПГТМ.
По време на форума в Прага фирмата бе представлявана от: Преслав Тодоров - управител, Вероника Кирилова – маркетинг продажби, Йоана Лалинска - мениджър, Иван Геровски - PR, Полина Владова - PR и Ивайло Христов - доставчик.


Общият брой на фирмите участници беше 137. „МИГ-МИГ” бе единственият участник от България.


„Имахме възможност да общуваме с участници от Австрия, Белгия, Чехия, Италия, Румъния, Русия, Словакия, Испания, Швеция. Щандът на фирмата ни беше с номер 70  и се намираше точно в централната част на търговската палата. Това за нас бе добре, защото всички минаваха, спираха се и нямаше начин да останем незабелязани – България беше в “центъра на събитията”, но от друга страна това ни задължаваше да бъдем винаги професионално отговорни и  дружелюбни – работещи в екип, усмихнати специалисти, които привличат, обслужват клиенти и осъществяват продажби”, сподели Йоана Лалинска.
 
Освен с търговските щандове, панаирът разполагаше с виртуална банка, от която всяка фирма получи своя начален капитал. Целта на форума бе да постави учениците в реална пазарна среда, в която да осъществяват своята дейност - продажби и покупки, да работят с банкова и фирмена документация, да осъществяват контакти с клиенти, да  рекламират своите продукти.


„Добрата бизнес комуникация беше налице. Форумът ни предостави прекрасна възможност да използваме английския език и наученото в училище. В края на панаира нашата фирма беше осъществила виртуални продажби на стойност 10 654 000 крони", разказа Йоана Лалинска. Ето какво сподели още тя за пребиваването на ботевградските ученици в Чехия: „Интерес за нас представляваше културната програма, където ученици представят своята държава, украсата на щандовете, облеклото и поведението на учениците от конкурентните фирми. Запознахме се с ученик от Молдова, чийто предци са български преселници по време на Руско-турската война. Той говореше чудесно български език. Радостта му от срещата с нас беше неописуема .
Участвахме в конкурсите за най-добър каталог на фирма, за най-добър щанд, за представяне на страната в рамките на три минути и за презентация на фирмата. За наша голяма радост от 137 фирми нашата се класира на 17-то място, а в номинацията за каталог взехме 5-то място. За нас това е огромен успех при наличието на голямата международна конкуренция.
Останахме очаровани от културните забележителности на град Прага и доволни от посещението си в българското училище СОУ “Д-р Петър Берон”. Госпожа Михайлова, директор на училището, бе така любезна да ни приеме и да ни покаже класните стаи. Успяхме да си поговорим и с наши връстници.
Имахме възможност да разгледаме и Братислава, където бяхме посрещнати отново в българско училище – СОУ ”Христо Ботев”. Директорът г-жа Генчева също ни отдели от ценното си време. Запозна ни с историята и дейността на училището. В учебното заведение се срещнахме с г-н Иван Николов, който е бил учител по физическо възпитание в ОУ ”Н.Й.Вапцаров”. Той ни показаха сградата отвътре, разказа ни за учениците, учителите, за бита и културата на Братислава.
Завърнахме се в България уморени, но изпълнени с положителни емоции и впечатления, които да предадем на нашите съученици.”.