Незаконно събиране на стотици хиляди лева е извършвала ВиК Бебреш в последните няколко години. Това става ясно от Протокол №153 от 31.10.2011 г. от заседание на ДКЕВР – държавната комисия, регулираща дейностите в енергийния и водния сектор. На въпросното заседание регулаторът решава и дава задължителни указания на общинското водно дружество да прекрати, считано от 01.11.2011 г., начисляването и събирането на такса за услуга „пречистване на отпадни води“, тъй като констатира, че такава услуга практически не се извършва. Причина за това решение е доклад от планова проверка на дейността на "ВиК Бебреш“ ЕООД , както и на работата на пречиствателната станция за отпадни води, извършена от страна на Комисията. Проверката завършва с издаване на Констативен протокол, последван от доклад относно направените констатации. В доклада се извеждат редица факти и обстоятелства, от които комисарите в държавния регулатор заключават две основни и много важни неща:


Първо – общинското водно дружество няма основание да начислява и инкасира такса за пречистване на отпадни води, степен на замърсеност I, тъй като в предоставените от ВиК проби на промишлени отпадни води няма данни за наличие на такова замърсяване. Съответно дружеството няма основание да начислява по-високата такса за отвеждане на отпадни води – степен на замърсеност I, а само за отвеждане на води от фекално-битово естество. Да припомним, че инкасираната сума за услугата отвеждане на отпадни води е 14 ст./куб.м., а за отпадни води със степен на замърсеност I – 18 ст./куб. м. . За услугата „пречистване на отпадни води“ операторът таксува своите абонати по 22 ст./куб.м, а за отпадни води със степен на замърсеност I – 44 ст./куб.м. Като нагъл грабеж може да се определи фактът, че много абонати на общинското ВиК дружество, които са юридически лица, независимо от  извършваната дейност, са заплащали и продължават да се таксуват за тези две услуги, като за води, генерирани от промишлени абонати и с висока степен на замърсеност I.


Вторият и най-съществен извод, който Доклада на комисията прави, е че услугата „пречистване на отпадни води“ изобщо не се извършва. До тези заключения се стига след извършена проверка на място на пречиствателната станция за отпадни води, чието лошо експлоатационно състояние дълбоко усъмнило проверяващите във възможността му тя да изпълнява своите функции. Всякакви съмнение относно работата на пречиствателната станция обаче отпадат, след като служителите на ДКЕВР се запознават с данните за изразходваната от ПСОВ електроенергия за 2010 година. Оказало се, че консумацията за цялата година е равна само на 57 ч. работа на механичните пречистващи системи на станцията.


 В резултат на направената проверка и внесения и обсъден доклад от ДКЕВР, комисията се е произнесла с решение, което предоставяме в пълен вид :


РЕШИ: 


I. На "В и К - Бебреш" ЕООд, гр. Ботевград да се дадат следните задължителни указания във връзка с установените при извършената проверка нарушения при предоставяне на услугата "пречистване на отпадъчни води" на потребителите в обособената територия: 


1. Считано от 01.11.2011 г. да преустанови фактурирането и събирането на приходи от услугата "пречистване на отпадъчните води" от обслужваното население и промишлеността в обособената територия до изпълнение на поставените условия в Разрешително за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води Н2 13140021/12.07.2007 Г., изд. от Министерство на околната среда и водите, Басейнова дирекция Дунавски район, с център гр. Плевен. 


2. Правото да фактурира и събира приходи от услугата "пречистване на отпадъчните води" може да бъде възстановено след представяне в ДКЕВР на документи доказващи, че установените несъответствия и нарушения на действаш ото законодателство, свързани с пречистването на битовите и производствени отпадъчни води в настоящия Констати:вен протокол Н2 3-12/16.09.2011 Г. на ДКЕВР, са отстранени. 


3. Копие от констати:вния протокол да се изпрати на Министъра на околната среда и водите. 


Решението е взето със седем гласа "за". 


Въпреки направените задължителни указания незабавно да прекрати събирането на приходи от неизвършваната услуга "пречистване на отпадни води", общинското дружество не се съобразява и продължава освен неоснователно вече и напълно незаконно да събира тази такса. Само през 2013-та дружеството "ВиК Бебреш" е събрало от своите абонати 304 хил. лв без ДДС за услугата, която не предоставя.