На пазара в момента за върхов камерафон се смята този, който разполага с 5-мегапикселен сензор.

Появиха се обаче кандидати, които да опровергаят това - 8-мегапикселният C800 с 3x оптично увеличение и теоретична поддръжка на 1600 ISO от световнонеизвестната у нас фирма K-Touch.

Вероятно не по-малко интересен е фактът, че той ще се доставя със софтуера за обработка на изображения DIGIC III на Canon.

От фирмата лансират още два модела - C280, също с 8-мегапикселна камера, и C700, който е със 7MP сензор.

Остава въпросът - това телефони ли са това или камери? От фирмата претендират, че са добавили телефонна функционалност към цифрови камери - вместо обратното.

Освен това всичките устройства са с възможности за оптично увеличение, което поне за момента се среща изключително рядко при мобилни телефони.

Във всички модели присъстват също така типични повече за камери, отколкото за телефони функции - ксенонова светкавица, стабилизатор на образа и разпознаване на лица.

Камерафоните имат и една голяма недомислица в конструкцията - C280 и C800 разполагат с поддръжка на две карти с памет, но камерата може да използва във всеки момент само едната от тях - което от време на време е възможно да поднесе неприятни изненади.

Особено големи затруднения ще възникват при изпращане на MMS, тъй като телефонът използва за тази цел едната карта, докато снимките са върху другата, така че се налага да ги сменяте често.

Единственото разумно решение в случая е да работите със снимките на компютъра, когато трудността с изпращането им отпада.