През изминалата седмица на кмета Георги Георгиев е връчен проект на одитен доклад №0200007213, изготвен от Сметната палата на Република България. Проверяващите одитори са извършили проверка за съответствие при финансовото управление на община Ботевград за периода от 01.01.2012г. до 30.06.2013 г., става ясно от публикация в  официалния интернет сайт на одитната институция. 


Докладът не е официално публикуван, тъй като все още е проект, но според добре запознати със съдържанието му в него се съдържат данни и доказателства  за сериозни злоупотреби с финансови средства, извършени при реализацията на голям  инфраструктурен  проект с регионално значение, изграден с европейски средства. Констатирани били несъответствия   при изразходване на средства в размер на около 1,5 милиона лева. Освен отклоняването на тази крупна сума, одиторите описали в доклада си и редица други съществени нарушения, свързани най-вече с организирането и провеждането на обществените поръчки в Община Ботевград.


Според процедурата, кметът Георги Георгиев разполага с няколко дни, в които да направи възражение по направените в доклада констатации, след което ще бъде изготвен окончателен доклад, който ще му бъде връчен, а при наличие на данни за престъпления, докладът ще бъде внесен и в Прокуратурата.


Остава да видим дали от Община Ботевград ще успеят да изложат достатъчно сериозни доводи и адекватни аргументи, с които категорично да оборят констатираните сериозни нарушения.