На партерния етаж в общинската администрация се проведе обществено обсъждане на отчета за изпълнение на бюджет 2013 год. на Община Ботевград. Присъстваха общинското ръководството, служители от администрацията и други общински структури.
Обсъждането се налага във връзка с изпълнение на чл. 50, ал.3 от Наредбата за условията и реда за съставяне на тригодишната бюджетна прогноза за местните дейности и за съставяне, приемане, изпълнение и отчитане на бюджета на Община Ботевград, обяви Йорданка Лалчева – председател на Общинския съвет. Тя уточни, че отчетът е публикуван на сайта на общината.


Анелия Божилова – главен счетоводител на общината, представи отчета за изпълнение на бюджета. По нейни данни, за отчетния период през общинската хазна са преминали общо 48 578 527 лева - целеви средства от държавата, постъпления по проекти и приходи с общински характер. По думи на кмета Георги Георгиев, за миналата година общината не се издължила само за изготвянето на проекта на новото регионално депо. Задължението е в размер на 40 000 лева, съобщи той. 


„Не че не сме имали пари да платим, но защитаваме интереса на общината. Защото проектът беше изготвен от нас, а трябваше да се финансира от Министерството на околната среда и водите. Благодарение на народния представител – предишния, не на сегашните, защити там над два милиона лева. Ние сме разработили проекта по всички канони на държавата и тя трябваше да си изпълни ангажиментите. В последния момент, пред два-три месеца, правителството реши общината да отговоря само за авторския надзор, а всичко друго да минава през министерството. По тази причина ние задържаме тези 40 000 лева. Това обаче не ни плаши”, обясни Георги Георгиев. Той бе категоричен, че общината няма други неплатени сметки и всеки лев, постъпил от държавата за съответната дейност, е използван по предназначение.
  
Отчетът за изпълнение на бюджета за 2013 година ще бъде внесен за обсъждане и гласуване в ОбС.