Един от най-добрите баскетболисти на Балкан миналия сезон – Ноа Далман, си намери нов отбор в Европа. От няколко дни той играе в първенството на най-баскетболната държава на стария континент – Литва. Новият му отбор се казва Лиеткабелис и е от град Паневежис.


През лятото Ноа Далман имаше много предложения от различни европейски клубове, включително и такова от Балкан за продължаване на договора при по-добри в сравнение с миналия сезон условия.  В крайна сметка той избра литовския Паневежис, заемащ седмото място  с 2 победи и 4 загуби в първенството на LKL, в която участват 11 отбора. 


 Далман вече направи дебют с новия си тим, като носи номер 14. В понеделник Паневежис  победи последния в класирането Мажейкай със 76-67, като Ноа Далман игра 23 минути и завърши с 13 отбелязани точки, 5 борби и 2 асистенции.


Интересно е, че с идването на Далман бе освободен друг американец -  Джауан Картър, който преди това не бе одобрен от Ямбол, а сега не бе харесан и от литовския клуб.


Освен в първенството на Литва, отборът на Паневежис участва и в шампионата на регионалната Балтийска лига с тимове от Естония, Латвия, Русия и Финландия. Мачовете си играе в зала Сидо Арена, която е построена през 2008 година главно за колоездене на писта и баскетбол, както и за концерти. По време на баскетболен мач тя може да побере 5700 зрители, при колоездене на писта – 4200, а за концертите капацитетът й се увеличава до над 7000 души.



 


.