След края на вчерашното редовно заседание на ОбС кметът Георги Георгиев даде отговор на питане, внесено от Иван Гавалюгов. Както вече сме информирали, в него съветникът поставя въпроси, които касаят проблеми с уличната мрежа във вилна зона Зелин, както и такива, които са свързани с необлагородената и заградена част от площадното пространство до ротондата.


В отговор на въпроса за липсващите капаци на канализационни шахти, кметът обясни, че в Зелин се изгражда повече от 7 000 метра канализация, която все още не е завършена, поради което върху шахтите са положени временни капаци от бетон. „По принцип върху шахтите трябва да бъдат поставени чугунени, както се предвижда по утвърдения проект. Периодично, през две-три седмици счупените капаци се подменят. Въпреки че там, където фирмата-изпълнител е преценила, че не се очакват промени в пропаданията на изградената канализация, са предприети мерки за поставяне на чугунени капаци. Ние сме изразили опасения, че те могат да станат обект на кражба. Така че от фирмата да си направят сметка как трябва да заварят капаците”, разясни още Георги Георгиев.


На въпроса чия е вината за лошото състояние на уличната мрежа във вилна зона Зелин, особено на местата, където е изградена нова канализационна мрежа, кметът даде следния отговор: „Предишните кметове – г-н Марин Вутов, Иван Минев и д-р Пеев и Цветолюб Савов, са оставили само четири асфалтирани улици в Зелин – главната улица, пряката от Карамбата покрай вилата на Мишо Михайлов, третата е улицата на Марин Вутов четвъртата е улицата покрай Леската. Всички останали улици бяха черни, даже не бяха с калдаръм. Сега в курорта Зелин има поне 15 асфалтирани улици. Съгласно сключения договор за изграждане на канализацията, ние нямаме възможност със осигурените средства да възстановим всички улици. Но разговарях с изпълнителя да определи поне 3-4 улици, които да бъдат възстановени. Другите вече са ангажимент на общината. Те ще бъдат възстановени, след като улегне пръста в изкопите. В най-добрия случай улиците в Зелин ще бъдат възстановени през есента на 2015 год.”.


По следващия въпрос от питането на съветника – „защо една не малка площ, общинска собственост, намираща се непосредствено до новоизградената детска площадка на площад Форум, стои заградена и пустееща”, кметът разясни, че става дума 114 кв.м. общинска площ, която на този етап не е включена в програмата за продажба, тъй като общината изчаква бизнесменът Цветан Луканов, който преди време закупи два обособени обекта – складове с тоалетна и подлез, да обяви инвестиционните си намерения.
 „Все още не сме решили какво ще правим там. Ако решим да продаваме, ще внесем предложението в ОбС. Може да не се продава, може да разширим детската площадка. В момента за това сме оградили мястото, стоим и чакаме г-н Луканов да си направим ПУП-а. Той е внесъл 200 – 300 000 лева в хазната и ние ще се съобразим с него, така че да не бъдат накърнени нито неговите интереси, нито тези на общината”, каза Георги Георгиев.